{ "title": "Beyaz Dut Kurusu", "image": "https://www.dut.gen.tr/images/beyaz-dut-kurusu.jpg", "date": "20.01.2024 12:42:17", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Beyaz Dut Kurusu, bilindiği gibi dut meyvesinin en az 20 üzerinde çeşidi mevcuttur. Bu türler içinde en çok yetişen ve bilinen beyaz dut yani diğer adı ile (Morus alba'dır) Kemaliye ve İç Anadolu bölgesinde sıklıkla yetiştirilen beyaz dut çeşitleri, Anadolu topraklarında yetişen endemik bir bitkidir. Beyaz dut mevsimi geldiğinde dalında ya da toplanır toplanmaz hemen tüketilmelidir. Dut meyvesi çok narin bir meyve olmasından dolayı toplandıktan kısa bir süre sonra tadı ağır ağır değişime uğrar. Nedeni ise dutun bünyesinde barındırdığı farklı etkin elementler hasattın ardından 2-3 saat sonra değişime uğrarlar. Genellikle petunidin maddesinin özelliği kısa sürede kaybolur. Beyaz dut kurusu özellikle soğuk kış günlerinde konuklara ikram edilerek uzun geçen kış gecelerinde sohbetler eşliğinde ağızları tatlandırır. Beyaz dut kurusunun doğal antibiyotik içeriğinden faydalanılırken hem de tüketen kişilerin tatlı ihtiyaçları karşılanmış olur.

Beyaz Dut Kurusu ile Gelen Mucize

Egzama Hastalığına Karşı Beyaz Dut Kurusu Kürü

Egzama karşı oldukça iyi geldiği bilinen beyaz dut kurusu kürü için 2 su bardağı dolusu kaynamakta olan suyun üzerine 1 avuç kadar beyaz dut kurusu ilave ederek 5-6 dakika kadar hafif ateşte kaynatalım. Verilen sürenin ardından kaynamakta olan beyaz dut kurusunu ocaktan alarak ılımasını sağladıktan sonra egzamalı ellerinizi ılıyan suyun içine koyarak yaklaşık olarak 10-12 dakika kadar bekleterek nüfus etmesini sağlayın. Ardından ellerinizi hemen yıkamayarak 1-2 saat kadar beklettikten sonra bol su yardımıyla yıkayarak kurulayın. Egzama rahatsızlığı şayet bileklerinizde veya ayaklarınızda ise hazırlanan kürü bir kepçe yardımıyla istenilen kısımlara 10 dakika süre ile dökerek beyaz dut kurusunun mükemmel faydalarından yararlanmayı ihmal etmeyin. Egzama rahatsızlığı için bu kürü en az haftada üç defa uygulamaya devam edin.

Kandaki Bulunan İltihaba Karşı Beyaz Dut Kurusu Kürü

Chemical Reaktif Protein yani kandaki CRP oranı yüksekse bu oranın düşürülmesinde mükemmel bir rol oynayan beyaz dut kurusunu 2 su bardağı kadar kaynamakta olan suyun üzerine 1 avuç kadar beyaz dut kurusu ilave ederek kısık ateşte 5-6 dakika kadar kaynamasını sağlayın. Ardından Verilen sürenin sonunda hazır hale gelen kürü ocaktan alarak ılımasını sağlayın ve elde edilen kürü süzerek yarısını aç karnına sabahları yarısını ise akşamları aç karnına tüketin. Bu kür düzenli olarak 25 gün boyunca her gün kaynatılarak taze taze tüketilmesi oldukça önemlidir.

Beyaz Dut Kurusunun Barındırdığı Bazı Faydalı Etken Maddeler
DİKKAT: Beyaz dut kurusu kürü şeker rahatsızlığı olanlar için kan şekeri oranını yükselteceği için uygulanmaması gereken bir kürdür.
" } ] }