{ "title": "Beyaz Dut", "image": "https://www.dut.gen.tr/images/Beyaz-Dut-35.jpg", "date": "18.01.2024 22:26:08", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Beyaz Dut, dutgiller ailesinden olan beyaz dutun anayurdu doğu Asya'dır. Hızlı büyüme özelliğine sahip olup, boyları yaklaşık 20 cm'ye kadar uzayabilen, kalın dallı ve tepesi geniş bir ağaç türüdür. Kalp biçiminde yaprakları vardır ve olgunlaştıkça beyaza dönen tatlı meyveler verir. Bazı park ve bahçelerde süs bitkisi amacı ile de yetiştirilen beyaz dut; ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Sarı renkte dayanıklı odunu vardır ve bu odunlar müzik aletleri ve tarım aletleri yapılırken kullanılmaktadır. Aynı zamanda ipek böceklerinin de en çok sevdiği ağaç çeşididir. Dut türleri arasında en çok kullanılan dut türüdür.

Bir yaz meyvesi olan beyaz dut; dalından toplandıktan kısa bir süre içinde tüketilmesi gereken bir meyvedir. Çünkü; bekledikçe tadı değişmeye başlar. Ayrıca içerisindeki yararlı maddeler, bir süre sonra özelliğini kaybeder. Toplar toplamaz tükettiğiniz beyaz dutun antibiyotik etkisinden faydalanmış olursunuz. Ancak beyaz dut, kurutulmuş haliyle de yenilebilen bir yemiştir. Bu sayede kış aylarında da hem tatlı ihtiyacınızı karşılayıp ağzınızı tatlandırmış olursunuz hem de hastalıklara karşı koruyucu etkisinden yararlanmış oluruz. Birçoğumuzun gerek taze olarak gerekse kurutulmuş olarak severek tükettiği beyaz dutun, mucizevi denecek çok fazla faydaları mevcuttur. Hatta bazı uzmanlar; \"eşi benzeri olmayan bir nimet\" olarak tanımlamışlardır. Ayrıca pestil, reçel, pekmez ve şurubu yapılarak da tüketilebilmektedir.

Beyaz dut faydaları nelerdir?
" } ] }