{ "title": "Dut Kürü", "image": "https://www.dut.gen.tr/images/dut-kuru.jpg", "date": "19.01.2024 19:45:09", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Dut kürü, dut besleyici değeri oldukça yüksek olan bir besin maddesidir. Yaklaşık 5 metre boylanabilen bir ağacın meyvesidir. Dut farklı çeşitlere sahip olan bir meyvedir. Yeşil, mavi, siyah olmak üzere 3 grupta incelenir. Taze ve kurutularak tüketilebilir. Taze tüketme süresi oldukça kısa olduğu için kurutularak tüketimi daha fazla tercih edilmektedir. Çünkü kuru dut uzun süre muhafaza edilebilir. Yemeklerde ve tatlı yapımında da kullanılmaktadır.

Dut yüzyıllardır alternatif tıpta birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller kanser, kan pıhtılaşması, soğuk algınlığı gibi pek çok hastalık için iyileştirici etki sağlamaktadır.

Dut Kürü Egzamaya ve Kanda İltihaba Karşı

500 ml kaynar suyun içine 1 çay bardağı kadar beyaz dut kurusu eklenir. Yaklaşık 6 dakika kısık ocakta kaynatılarak ocaktan alınır. Karışım oda sıcaklığında el yakmayacak ısıya ulaştığında dut kürü geniş bir kabın içine alınır. Egzama sorunu olan eller karışımın içi koyularak en az 10 dakika bekletilir. Eller en az 1-1,5 saat yıkanmamalıdır. Daha sonra eller yıkanabilir.

Egzama için dut kürü haftada 3 defa uygulanabilir. Kürün her sefer taze olarak yeniden hazırlanması gerekir. Egzama el haricinde vücudun başka bölgelerinde de varsa hazırlanan kürden egzama bulunan yerlere sık sık dökülmelidir.

Kanda iltihap oranı yüksekse kullanılan tıbbi tedaviye destek amacıyla dut kürü kullanılabilir. Kanda iltihap orunu için yine egzama için hazırlanan dut kürü aynı şekilde hazırlanır. Kür ocaktan alındıktan sonra süzülerek ikiye bölünür. Yarısı sabah kahvaltıdan önce diğer yarısı ise akşam yemeğinden önce içilir. Suda kaynayan dutlar tercihe göre tüketilebilir. Kanda iltihap için dut kürü, 25 gün boyunca hiç aralıksız devam ettirilir. Her gün taze olacak şekilde hazırlanmalıdır.

Kapanmayan Yaralar İçin Dut Kürü

Beyaz dut ve yaprakları ile kür hazırlanarak kapanmayan yaralar için kullanılabilir. Dut yapraklarında doğal bir antibiyotik ve antiseptik etkisi vardır. Özellikle diyabet hastalarında ciltte oluşan yaralar zor kapanır. Taze dut ve dut yaprağından hazırlanan çay yara üzerine pansuman şeklinde uygulanır ve yaraların iyileşme süreci kısaltılabilir.
" } ] }