Dut kurusu, Dut kurusu, protein, lif, kalsiyum ve demir açısından oldukça zengin, ödem gideren, diş ve kemikleri güçlendiren, idrar söktüren, kemik erimesini engelleyen, bağırsak kurtlarına karşı etkili olan bir meyve kurusudur yani bir tür yemiştir. Taze dut ile kuru dut arasında önemli farklılıklar vardır. Taze dut koparıldıktan sonra birkaç saat içinde kimyasal bir değişime uğradığından hemen tüketilmesi gerekmektedir. Ancak kuru dut kış aylarında tüketilmek için, güneş altında kurutulmakta ve uğradığı değişim sayesinde insan vücudunda mucizevi faydalara ayna tutmaktadır. Kalsiyum ve demir deposu da diyebileceğimiz dut kurusu, B1, B2 ve C vitamini açısından da oldukça zengin bir meyve kurusudur. Kan yapar ve enerji veren dut kurusu içerisindeki vitaminler sayesinde kanser hastalığına da iyi gelmektedir. Önleyici, koruyucu etkisi vardır.
Dut kurusu nelere iyi gelir?
Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Birçok hastalığa karşı bizi korur.
İçerisinde bulunan C vitamini deposu sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve kolay hasta olmanın önüne geçer.
Kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır.
Ödeme iyi gelir, vücudun şişini alır.
Karaciğeri güçlendirir.
Bağırsakların düzenli ve iyi çalışmasını sağlar, idrar söktürücü etkisi vardır.
Mideye iyi gelir.
Kan yapar, kansızlığın önüne geçer.
Damar sertliğini önler.
Aç karnına tüketildiği zaman bağırsaklarda oluşan kurtların düşmesine yardımcı olur.
Vücuda kuvvet ve enerji verir.
Öksürüğe iyi gelir, kısa zamanda öksürüğün kaybolduğunu görürsünüz.
Boğaz iltihaplarına, diş eti rahatsızlıklarına, ağızda oluşan yaralara çok iyi gelir.
Ateş düşürücü etkisi vardır.
Özellikle egzama cilt rahatsızlığının tedavisinde kullanılır.
Kan şekerini düzenler. Ancak hep söylediğimiz gibi ne kadar tükettiğimiz önemli. Özellikle şeker hastalarının tüketirken dikkat etmeleri gerekir, doktorlarının tavsiyeleri doğrultusunda tüketmeleri sağlıkları açısından önemlidir.
Dut kurusundan yapılan kür, şeker hastalarının kapanmayan yaralarında da kullanılmaktadır. Dut kurusu ve yapraklarında bulunan doğal antibiyotik ve antiseptik özellikteki maddeler sayesinde şeker hastalarının yaralarının iyileşmesinde de etkilidir. Genellikle dut kurusu ve yapraklarından yapılan çaylar şeker hastalarına pansuman yaparken kullanılır. Yara iltihaplı ise; daha çok dut kurusu kürü uygulanmalıdır. Genellikle kandaki iltihap içinde uygulanan dut kurusu kürü kandaki CRP değerinin düşmesini sağlamaktadır. Ellerinde veya vücudunun farklı bölgelerinde egzama cilt rahatsızlığı olan kişiler, bu yaralara dut kurusu kürü uyguladıklarında birkaç gün içinde etkisini görmeleri mümkündür. Tek yapmaları gereken dut kurusu kürünü hazırlayıp, haftada 3-4 kez ellerine uygulamalarıdır.