{ "title": "Dut Kurutma", "image": "https://www.dut.gen.tr/images/Dut-Kurutma-84.jpg", "date": "21.01.2024 21:21:40", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Dut kurutma özellikle Akdeniz Bölgesi kadınlarının tercih ettiği bir dut saklama şeklidir. Dutun en çok kullanılma şekli onunla pekmez yapmaktır. İkinci bir şekli ise pestil yapmaktır. Üçüncü şekli ise aşağıda bahsedeceğimiz kurutma şeklidir. Dut kurutması yapılmasının bazı nedenleri vardır. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir.

Saklama süresini uzatmak: Dut toplandığı andan itibaren hemen kararan bir meyvedir. Bu arada bazı dutlar zaten renk olarak siyahtır. Ayrıca kırmızı ve bordo türleri de vardır. Ama hangisi olursa olsun saklama süresi buzdolabına dahi koysanız 3 günü geçmez. Bu nedenle toplama süresinden sonra daha sonraki aylara mevsimlere kalsın istiyorsanız dut kurutma ile dutu uzun süre saklayabilir ve istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Ekonomik gelir sağlamak: Türkiye ortalamasına göre iyi bir gelir kapısıdır. Dut yetiştirme alanı olarak genellikle bir bölgede toplanmamıştır. Türkiye'nin dört bir yanında yetişse de en çok Akdeniz Bölgesi tarımına uygundur. Ayrıca güneşlenme süresinin fazla olması sebebiyle kurutmaya da gayet müsait bir iklimi vardır. Bu yüzden çoğu kişi başka tarım yapsa da dut kurutma işiyle ek gelir sağlamış olurlar.

Faydası: Kuru dutun saymakla bitmeyecek birçok faydası vardır. Kalbe iyi gelir, antioksidan özelliği taşır, yüksek oranda C vitamini içerir, beyin fonksiyonlarını geliştirir, cildi gözeneklerinden ayırarak parlatır, mideye iyi gelir, bağırsakların iyi çalışmasına destek olur ve daha birçok faydası vardır. Ayrıca çok yüksek kalsiyum içerir. Bir avuç dut kurusu ile günlük kalsiyum ihtiyacınızın yüzde 10'unu karşılayabilirsiniz.

Dut kurutma yaparken dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
" } ] }