Dut Pekmezinin Faydaları, Her ne kadar kış aylarında aklımıza gelse de pekmez eski zamanlardan günümüze dek uzanan yolculuğunda pek de hak ettiği değeri bulamamış gibi görünür. Fakat son yıllarda Uzman hekimler tarafından sık sık pekmezden bahsedilmesi pekmeze olan ilgiyi de arttırmıştır. Duttan yapılan bir çeşit pekmez türüdür. İçerdiği besinlerden dolayı dut pekmezi birçok hastalığa şifa kaynağı olmaktadır. Dut pekmezi enerji oluşturur, mineraller açısından oldukça zenginidir. Çocuklar için, emzirme döneminde olan bayanlar için ve hamile anne adayları oldukça faydalı bir besin olarak bilinmektedir. Demir maddesi, çinko ve magnezyum açısından oldukça zengin olan dut pekmezi genel olarak vücut sağlığına koruma sağlarken, sinir sistemi ve beyin sağlığına katkıda bulunmaktadır. Kansızlık problemine, ülser, mide ve sindirim sistemi problemine iyi gelir. Solunum yolu rahatsızlıkları olan astım rahatsızlığı, bronşit ve alerjik hastalıklara karşı etkili olmaktadır. Sporcuların çok fazla tükettiği besin kaynaklarından olan dut pekmezi, enerji oluşturur. Dut pekmezi ağız, boğaz ve yemek borusu için oldukça faydalıdır, bu bölgelerde oluşan mikropları temizler, dut pekmeziyle gargara yapılmaktadır. Dut pekmezi zekâ fonksiyonlarını arttırır, özellikle çocukların tüketmesi önerilmektedir. Dut pekmezinin pamukçuk hastalığına iyi geldiği bilinenler arasındadır. Kabızlık ve idrar yolu iltihabını yok eder.
Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Karaciğer Hastalıklarına Faydası: Kan dolaşımını dengede tutan ve kan dolaşımını düzenleyen dut pekmezi karaciğer rahatsızlıklarının tedavisi için destekleyici bir rol üstlenir. Özellikle sigara içen kişilerde damar ve karaciğerde, akciğerde meydana gelen hasarın onarılmasına yardımcı olur.
Kansere Faydası: Dut pekmezi kanseri önleyici rolü olduğuna dair birçok araştırma sonucu ve vardır. Bu konuyla ilgili yapılan birçok klinik çalışması dut pekmezinin yoğun beslenme şekli kanseri başlangıç döneminde önleyebileceğini ortaya koymaktadır. Dut pekmezinin yüksek kalsiyum içermesinden dolayı kolon kanserini önleyebileceği düşünülmektedir. Bunun yanı sıra kanser tümörlerine karşı etki sağlar.
Antioksidan Etkisi: Bir çorba kaşığı dut pekmezi önemli miktarda antioksidan ve manganez içerir. Manganez DNA'ları serbest radikallere karşı koruma sağlar. Etkili bir antioksidan olduğundan dolayı dut pekmezi kanser ve kalp hastalıklarına karşı kişiyi koruduğu düşünülür.
Enerji Sağlar: Dut pekmezinin içermiş olduğu karbonhidrat ve yağlar vücut için enerji oluşturur. Dut pekmezinin içermiş olduğu demir minerali, vücudun enerji depolamasına olanak sağlar, demir ayrıca kanda sağlıklı bir şekilde oksijen taşınması için çok gerekli görülen bir maddedir.
Kemik Sağlığına Faydası: Dut pekmezi demir maddesi, kalsiyum minerali, potasyum, magnezyum, bakır maddesi sağlıklı ve güçlü kemik oluşumuna katkı sağlayan günlük besinlerin çoğunu içerisinde barındırır. Bu minerallerin günlük alınmasıyla kemiklerin diğer hastalıklara yakalanma riskini önemli derecede azaltır.
Kalp Sağlığına Faydası: Dut pekmezi kalp sağlığını korur ve kalp krizini, inme tehlikesini ve kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltmak amacıyla gerekli olan vitamin ve minerallerin çoğunu içerisinde barındırır. Dut pekmezi manganez, magnezyum, bakır, kalsiyum minerali, potasyum ve B6 vitamini içermektedir. Bu besinler, kan pıhtılaşmasına tedavi oluşturur inme riskini en aza indirir ve kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutmaya yardımcı olmaktadır.
Kolon Sağlığını Korur: Kalsiyum açısından oldukça zengin olan dut pekmezi, kolonu toksinlerden arındırır. Kalsiyum minerali genel olarak kolon kanseri riskinde azalmayla ilişkili olmaktadır.
Demir Deposu: Bir çorba kaşığı pekmez vücudun ihtiyaç duyduğu demir maddesinin %20'sini karşılamaktadır. Demir eksikliği belirtisi, baş dönmesi rahatsızlıklarında, yorgunluk belirtisinde, saç kaybı, sinirlilik ve anemi rahatsızlığı da dahil olmak üzere birçok farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olur. Demir maddesi menstrüasyon esnasında özellikle bayanlar için önemlidir.