{ "title": "Dut Pestili", "image": "https://www.dut.gen.tr/images/dut-pestili.jpg", "date": "21.01.2024 03:39:52", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "
Dut Pestili, Eskiden kışın tüketmek üzere yaz aylarında yetişen meyvelerden yapılan pestiller kurutulur ve soğuk aylarda insanlar enerji ihtiyacını onunla karşılardı. Yüksek enerji değerine sahip olan pestil, ayni zamanda içinde barındırdığı besin kaynakları bakımından önemli gıda haline gelmiştir. Pestilin sodyum bakımında fakir, potasyum bakımından zengin olması kalp damar hastalıklarının önlemektedir. Pestil mineral açısından oldukça zengindir. Bu özelliğiyle vücut dokularının ve hücrelerinin yenilenmesini, su dengesini korunmasını, hormon, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar. Son yıllarda kanser vakaları, kalp hastalıkları ve kısırlıkta önemli bir artış olmuştur. Bunun en önemli sebebi selenyum mineralinin yeterince tüketilmemesidir. Pestilin içinde selenyum minerali mevcuttur. Bu nedenle bu hastalıklara yakalanan insanlara pestili tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Pestilde ayrıca çinkoda bulunmaktadır. Çinko eksikliği kısırlık sorununa yol açmaktadır bu yüzden pestil tüketilmelidir. Pestilin içinde demir elementi bulunmaktadır. Demir yetersizliği, sindirim sisteminde kanser oluşma riskini arttırır. Besinlerle alınan demirden vücudun tam anlamıyla yararlanması gerekmektedir. Demirin hem bağırsaklarda emilmesi hem de kemiğe taşınabilmesi için c vitamininin de birlikte alınması gerekir. Bu yüzden pestil tüketimi sağlık açısından oldukça önemlidir. Pestil kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Kalsiyum kemik, diş ve tırnak sağlığı açısından oldukça önemlidir. Kalsiyum yeterli düzeyde alınmazsa; çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde kemik erimesi görülebilir. Çocukların büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Yetişkinlerin kemik yapılarını muhafaza edebilmeleri için mutlaka günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamaları gerekir. Pestilin içinde bulunanlar kalp hastalıklarına, kalp krizine, kansere ve erken yaşlanmaya karşı etkilidir.
" } ] }