{ "title": "Dut Suyu", "image": "https://www.dut.gen.tr/images/dut-suyu.jpg", "date": "21.01.2024 01:05:32", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Dut Suyu, dut lezzeti ve besleyici özellikten dolayı dünya genelinde çok yaygın olarak tüketilmektedir. 4-5 metreye varan ağaçlarda yetişir ve fazladan ılıman iklimleri sever. Yoğun olarak Asya, Afrika ve Amerika kıtalarında yetişmektedir. Dut biçimde olarak karaduta benzer tat olarak da greyfurt'u andırır. Dutun çeşitli türleri de vardır mavi, siyah ve yeşil olmak üzere üç anne gruba ayrılır. Dut taze olarak tüketildiği benzeri fazladan kuru olarak tüketilir. Bunun diğer bir nedeni de kurutularak uzun zaman muhafaza edilebilmesidir. Dut arıca yemeklerde bilhassa tatlılarda kullanılır. Dut ağacı yaprakları ipek böcekleri açısından oldukça zengin besin içermektedir. Dut yaprakları anti-enflamatuvar olarak, saç dökülmesi sorununa karşı tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Dutun suyu da diğer vitamin depoları benzeri çok etkili ve vitaminli bir içecek olarak bilinmektedir. Dut suyunun cilt yenileyici özelliği meydana geldiği, yaşlanmayı önlediği, halsizliğe ve yorgunluğa çok iyi geldiği ve gün içerisinde bir bardak dut suyunun yeteri kadar meydana geldiği bildiriliyor. Dut şurubu yararları içinde öncelikle hazmı kolaylaştırması ve mideyi rahatlatması belirtilebilir. Karadut şurubu mide salgısını arttırmasıyla beraber sindirim düzenleyici olarak da kullanılır. Ağız yaraları ve boğaz hastalıkları için 1 fincan karadut şurubu 3 bardak suya ek edilerek gün içerisinde 5-6 defa gargara yapılır. Ateş düşürücü ve idrar söktürücü tesirleri için 50 gr kuru yaprak 1 litre suda kaynatılır ve gün içerisinde 3 bardak içilir. Diş ağrıları için 7-10 tane yaprağı ya da kabuğuna yarım litre su ek edilir. 10 dk. Kadar kaynatılır, soğutulduktan sonra ağızda gargara yapılır. Bu şifalı meyvenin yararları ile diş ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Fakat uzun sürerse anında bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz. Egzama tedavisi için beyaz dut yararı çok büyüktür. Tahmini olarak 15 tane beyaz dut yarım litre suda 15 dk. Kaynatılır. İleri ki zamanlarda bu su, biraz soğutularak eller 20 dk. Kadar bu suda bekletilir. Sudan çıkarıldıktan sonra eller 45 dk. Kadar yıkanmamalı ve daha sonra sabun benzeri bir madde kullanmadan yıkanmalıdır. Bu uygulama 2 gün içerisinde bir defa egzama rahatsızlığı geçene kadar uygulanmalıdır. İdrar söktürücü olarak gündelik olarak 10-15 tane dolaylarında meyvesi galip gelmesi öneri edilir. Kabızlık rahatsızlığına karşı her gün düzenli olarak 10-15 tane meyvesi yenirse kabızlık problemini çözer. Meyvelerin aç karnına yenilmesi kabızlık rahatsızlığının çözülmesine daha hızlı etki eder. Mide ve bağırsak iltihaplarına karşı dut şurubu yapılarak gün içerisinde bir bardak tüketilmesi öneri edilir.

Dut Suyunun Cilde ve Bedene Faydaları Nelerdir?
" } ] }