{ "title": "Dut Tohumu", "image": "https://www.dut.gen.tr/images/dut-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 23:45:08", "author": "Süleyman Bozdoğan", "article": [ { "article": "Dut tohumu, dut güzel bir meyve olmasına rağmen dut yetiştirmek çok zahmet ve emek gerektirmektedir. Dut bildiğiniz ya da gördüğünüz gibi yetiştikten sonra hemen ezile bilen bir meyvedir. Çok zor şartlarda piyasada bulunan bir meyve ama her adım başı bulunan bir ağaçtır. Fakat yetiştirmek ya da çimlendirmek çok kolay görünse de çok zordur. Dut aşıyla, çelikle, daldırma metodu, doku kültürüyle çoğaltılır. Dutu tohumla çoğaltmak çok zordur. Dut genellikle generatif yöntemle çoğaltılır. Dut meyvesinden tohum çıkarmak zordur. Çıkarıldığında hemen ekilmeli veya tohumlar kurutularak + 4 derecede buzdolabın da birkaç yıl muhafaza edilebilir. Genelde çimlenme sorunu yaşanmaz. Bazı durumlar da özellikle de karadut tohumlarının çimlenme işlemleri için gibberelik asit uygulanması gerekir.

Tohumla çoğaltma oluşabilecek açılımlardan dolayı pek önerilmez. Ağaç yavaş gelişip, geç meyveye yatar. Ayrıca meyve kalitelerinde farklılıklar götürebilir. Standart bir çoğaltma yöntemi olarak önerilmez. Ancak aşı ile çoğaltmak için anaç eldesinde kullanılır. Tohumlama işlemin de dut tohumunun bakımı çok zordur. Dut tohumunun çimlenmesi de zordur. Genellikle insanlar aşılama yöntemi kullanıyorlar. Halk arasında pek tavsiye edilmez. İpek böceği yetiştiriciliğin de dut çok önemlidir. İpek böceğinin yediği tek şey dut yaprağıdır. İpek böceği yetiştiriciliğinde bile dut ağacı yetiştirmek gerekir. Dut ağacını tohumlama olarak ipek böceği yetiştiricileri de tavsiye etmiyor dut tohumlama aşamasında geç olgunlaşır.
" } ] }