{ "title": "Dutun Faydaları", "image": "https://www.dut.gen.tr/images/dutun-faydalari.jpg", "date": "20.01.2024 02:27:50", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Dutun Faydaları, besleyici ve leziz özelliği sayesinde dünya çapında oldukça yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Yaklaşık olarak 4 ila 5 metre boya sahip olan ağaçlarda yetişen dut meyvesi daha çok ve sıklıkla ılıman iklimlerde yetişir. Dut çoğunlukla Afrika, Amerika ve Asya kıtalarında yetişmektedir. Dut meyvesi lezzet olarak greyfurt'da benzerken şekil olarak da kara duta benzemektedir. Dünya çapında yetiştirilen dutun pek çok değişik çeşitleri vardır ve yeşil, mavi ve siyah olmak üzere ana üç gruba ayrılmaktadır. Dut dalından kopartılır kopartılmaz taze olarak tüketilmesinin yanı sıra çoğunlukla kurutularak tüketime sunulur. Dutun çoğunluğunun kurutularak saklanmasında da uzun süreli kullanmanın önemi büyüktür. Dutun kendisine özgü lezzeti dışında bünyesinde ise oldukça zengin değerde besin maddeleri barındırır. Ayrıca protein bakımından da zengin olmasının yanında A, E, C ile K vitaminleri açısından da oldukça zengin içerikler barındıran dut nisain, kalsiyum, folat ve demir kaynağı olarak insan sağlına büyük faydalar sağlamaktadır.

Bu zenginliklerin yanında aynı zamanda dut antioksidanlar bakımından da zengin olduğundan dolayı pek çok rahatsızlığın tedavisinde başvurulmasının yanında cilt bakımı için kullanılan maddeler arasında da kullanılmaktadır. Bu kadar zengin içerikler barındıran dut aynı zamanda A karoten, B karoten, flavonoidler, zea- ksantin ve lutein bakımından da olabildiğince zengindir.

Dutun Sağlığa Sağladığı Faydalar

Dut yüzyıllar öncesinden günümüze kadar alternatif tıp alanında birçok farklı rahatsızlıkların tedavisinde sıklıkla kullanıla gelmektedir. Özellikle Çinliler tarafından dutun tıp alanında önemi oldukça büyüktür. Dutun bünyesinde barındırdığı zengin içerikli mineral ve vitaminlerin yanı sıra pek çok çeşidi olan antioksidanlar özellikle çağımızın hastalığı olan kanser ilk sırada olmak üzere kanın temizlenmesi, kan pıhtılaşması ve soğuk algınlığı gibi çok farklı ve geniş bir alanda insan sağlığına önemli faydalar sağlar.

Dut Genel Sağlığı Korur: Dut meyvesinin bol miktarda barındırdığı maddeler genel insan sağlığını korumaya koruma konusunda büyük faydalar içerir. Barındırdığı mineraller, vitaminler ve bileşenler tepeden tırnağa kadar vücuttaki tüm organların ihtiyacı olan besinleri barındırır.

Dut Kanseri Engeller: Dutun barındırdığı çeşitli antoksidanlar genel olarak kanser hastalıklarının en aza inmesine yardımcı olarak kanser rahatsızlığına tutulma riskini önemli ölçülerde azaltır. Yüksek miktarlarda barındırdığı antioksidanlar sayesinde prostata kanser dokularının yerleşmesine engel olarak kanser dokularının yerleşmesine engel olarak tümörlerin meydana gelme riskini azaltır.

Dut Kanı Temizler: Genellikle Çin tıp alanında dut meyvesi özellikle kan ve kanla bağlantısı olan rahatsızlıkların tedavisi amaçlı sıklıkla kullanıla gelmektedir. Dutun kan dolaşımını hızlandırmasının yanı sıra kan temizleyici etkisi olduğuna inanılır. Bu nedenle özellikle alkol ve sigara kullanan kişilere düzenli bir şekilde dut yemeleri tavsiye edilir. Dutun kan temizliğinin yanı sıra kalp ve damar sağlığına büyük ölçülerde faydası vardır.

Dut Böbrekleri Kuvvetlendirirken Aynı Zamanda Karaciğeri Temizler: Dutun bilindik en önemli faydalarından birisi de böbrek ve karaciğeri koruma altına almaktır. Dut böbrek ve karaciğeri toksinlerden arındırarak aşırı yorulmalarına mâni olur.

Dut Grip ve Soğuk Algınlığında Oldukça Etkilidir: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirme adına dut doğal nitelikler taşıyan önemli bir gıda maddesidir. Bol oranda barındırdığı flavonoidler ve C vitamini soğuk algınlığı, grip ve öksürük gibi problemlerin ortadan kalkmasını sağlar. Bunların yanı sıra dutun gastrit ve kronik hepatit rahatsızlıklarına faydalı olduğu düşünülmektedir.
" } ] }