{ "title": "Hamilelikte Dut Kurusu", "image": "https://www.dut.gen.tr/images/Hamilelikte-Dut-Kurusu-54.jpg", "date": "19.01.2024 02:08:51", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Hamilelikte Dut Kurusu, Kuru dut çok yararlıdır özellikle de hamile olan kadınlar çok tüketmelidir, hamilelere doğal yoldan kurutulmuş kuru dutun faydaları sıralamakla bitmez. Taze ya da kuru dutun içinde çok çeşitli organik asitler var pektin ve de şekerde bulunur. Taze ve kuru olarak da yenebilir, beyaz dutun 15-20 gram yaprağını 3 su bardağı su ile 2-3 dakika kaynatılıp içilirse idrar yollarını açmakta çok işe yarar bu su soğuduktan sonra ateş düşürücü olarak da kullanılabilir. Dutun yeşil yaprakları ile derideki kanamalara tampon yapılarak kanama durdurulur, dutu ne şekilde yerseniz yiyin çok iyi bir kan üreticisidir, o kişi kilo alabilir ve iştahı açılır. Kara dutun kabukları ve yaprakları kaynatılıp o su ile ağızda gargara yapılırsa diş eti, boğaz ve ağızdaki iltihaplara iyi gelir ama kara dut kabızlık yapabilir. Aç karna sabahları bir avuç beyaz dut yenir ve üzerine de bir bardak su içilirse bağırsaklar çalışmaya başlar yalnız bunu yaparken abartmayın çünkü ishal edebilir.

Hamilelikte Dut Kurusu Faydaları Nelerdir?

Kuru dutun bitmek ve tükenmek bilmeyen yararları vitamini çok olan kuru dutun birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor, B1, B2 ve C vitamini bakımından zengindir. Beyaz dut idrar söktürücü ve ateş düşürücü olarak kullanılabilirler. Kara duttan yapılan dut pekmezi boğaz ve ağız rahatsızlıklarına çok yararlı olduğu bilinmektedir. Aç karana yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını döker. Beyaz dutun yaprakları kaynatılıp suyu içilirse bedende oluşan fazla suyu boşaltır ve idrar söktürücü bir etkisi de var. Enerji verir. Türkiye'de ipek böcekçiliği için üretilen dut yeni yeni dünya tarafından da bilinmeye başlandı. Dut, yer fıstığı ve üzümde kanseri engel olan bir madde olduğu öğrenildi, bu gıdalarda bulunan resveratrol isimli molekülün birçok yiyeceğin bozulmasına yardımcı olan mantarlarla savaştığı görüldü, bu maddenin vücuttaki kanser hücrelerini kendilerine hedef olarak alıp tahrip ettiği bu sebepten de kanser karşıtı bir unsura dönüştüğü saplanmıştır. Beyaz dutun yapraklarının ekstrelerinde bir seri biyolojik olan aktif bileşenler bulunduğu görüldüğü tespit edildi. Bu birleşenler hücredeki paslanmayı önleyici antioksidan ve damar sertleşmesine engel olan ve damarlarda kolesterolden zengin plakların oluşmasını baskılayıcı bir etkiye sahip olduğu görüldü, bunun sevindirici olduğu söyleniyor ve dut yapraklarının çok daha fazla etkisi olduğu iddia ediliyor. Dut yaprakları kan şekerini de düşürdüğü ispat edilme ile çalışmalar başlamıştır. Dut yapraklarının içinde bulunan bileşikler bağırsaklarda maltoz, laktoz, sakroz gibi çifte şekerleri parçalayarak bağırsakta emilebilen glikoz fruktoz ve galaktoz gibi tekil dönüştüren enzimleri baskı altında tutmak için kullanılırlar, bu sebepten dolayı kanda emilemeyen şeker kan şekerini de yükseltemez bu da sevindirici bir sonuçtur. Kan şekerini düşürür, enerji verir. Diğer bir taraftan da dut ağacından beslenen hiçbir zararı olmayan böcekler için hiçbir tarım ilacı dahi kullanılmaz. Dünyada en az bakıma ihtiyaç duyan bitki olarak dut ilk sıralarda yer almaktadır.
" } ] }