{ "title": "Karadut", "image": "https://www.dut.gen.tr/images/Karadut-19.jpg", "date": "21.01.2024 11:55:37", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Karadut, yaz meyvesi olan karadut, böğürtlen olarak da bilinmektedir. Soyulmaya gerek duyulmayan, yemesi zahmetsiz bir meyvedir. Çalılık alanlarda vahşi bitkiler arasında kendiliğinden yetişen bir meyvedir. Otantik bir tada sahip olan karadutun kırmızı suyu vardır. Hassas bir meyve olduğu için özenle tüketilmelidir. C, K, E vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bunların yanı sıra mükemmel bir antioksidandır. Tiamin, potasyum, sodyum, niasin, demir, bakır, mangan, selenyum, magnezyum, beta-karoten açısından da iyi bir kaynaktır. Bol miktarda da diyet lifi içermektedir. Reçel, marmelat, pekmez, şurup yapılarak kullanılabilir. Ayrıca tatlı ve pastalarda süslemek ve lezzet arttırmak içinde kullanılabilen bir meyvedir.

Karadut faydaları nelerdir?

Dizanteri, basur, kansızlık gibi daha pek çok hastalığa karşı faydalıdır. En önemli özelliği ise cilt sağlığına karşı faydalarıdır. Bu özelliğinden dolayı da cilt bakımı için üretilen birçok kozmetik içinde karaduta yer verilmektedir. İçeriğinde serbest radikallerle mücadele oranını arttıran farklı antioksidanlar bulunmaktadır. Etkili ve doğal bir antibiyotik olarak vücut sağlığına genel anlamda katkıda bulunur.

Karadut cilde faydaları nelerdir?

Vücutta serbest radikaller pek çok olumsuzluğa yola çar. Çoğu kanser türünün ana nedeni serbest radikallerdir. Serbest radikaller iç organlar haricinde ciltte olumsuz etkilere yol açar ve zamanla cildin yıpranarak yaşlanmasına neden olur. Antioksidan içeriği sayesinde serbest radikallerin cilde verdiği olumsuzlukları en aza indirir. İçerisinde bulunan A ve C vitamini de cilt için önemli vitaminler arasındadır. Karadut düzenli aralıklarla cilt maskelerinde kullanılarak cilt bakımı yapılabilir. Bol miktarda diyet lifi barındıran kara dut, cildin daha canlı ve sağlıklı görünmesini sağlar. Cildin esnekliğini arttırır.

Karadut cilt maskesi

1 çay bardağı kadar karadut ezilerek üzerine bal ilave edilir. Homojen bir şekilde yoğun kıvamlı bir maske elde edilir. Elde edilen maske yüz ve dekolte bölgesine tabaka şeklinde sürülür. Sürme işlemi hafif masaj hareketleriyle yapılmalıdır. Maske cilde sürüldükten sonra 20 dakika bekletilir ve bekleme süresi tamamlandıktan sonra bol ılık suyla yıkanır. Karadut maskesi cildin nemlenmesini sağlayarak, cilde esnek bir yapı kazandırır. Düzenli uygulandığında cildin daha genç ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlar.

Yara tedavisi: Karadut yaprakları kan pıhtılaşmasını engelleyici özelliktedir. Yaprak kısmı vücuttaki açık yaralara, çiziklere uygulanabilir. Bu alanda yaygın şekilde kullanılmaktadır. Sedef, egzama ve akneler içinde karaduttan yararlanılabilir. Sedef hastalığı üzerinde yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Çay olarak hazırlandığında tropikal olarak egzama için kullanılabilir.

Saç sağlığı: İçeriğinde yüksek oranda kaliteli antioksidan barındıran karadut, cilt sağlığı kadar saç sağlığı içinde faydalıdır. C vitamini içeriği kolajen üretimini destekleyerek saç dökülmesine sebep olan etkenleri ortadan kaldırır. Karadut suyu ile saçlar yıkandığında saça canlı, doğal ve parlak bir görünüm katar.

Diş sağlığı: Karadut yaprakları diş ve dişeti problemleri için kullanılabilir. Dişeti kanamalarında oldukça başarılı bir yöntemdir.

Det kanamaları: Karadut tüketerek âdet kanamalarında yaşanan sıkıntılar en aza indirilebilir. Adet döneminin düzenli ve kolay atlatılmasını sağlar.

Dizanteriye karşı iyi gelir: Dizanteri için karaduttan yardım alınabilir. Karadut yaprakları ishal için oldukça faydalıdır. Yapraklar kaynatıldığında ishale karşı alternatif olabilir.

Diyabete faydalıdır: Potasyum içeriği sayesinde insülin seviyesinin düzenlenmesini sağlar. Gün içinde bir avuç kadar karadut tüketimi diyabete karşı koruma sağlar.

Kemik sağlığı: Kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını korur. Vücudu kemik hastalıklarına karşı korumaya yardımcı olur. Özellikle çocukların kemik gelişimi için düzenli tüketmeler sağlanmalıdır.

Basura iyi gelir: Karadut kullanılarak hamur hazırlanır. Hazırlanan hamur basur olan bölgeye sürülür. Bu şekilde düzenli uygulandığında basur için alternatif ve doğal tedavi sağlanmış olur.

Kansere karşı korur: İçeriğinde ellagiç olarak isimlendirilen bir antioksidan bulunan karadut, kansere yakalanma olasılığını minimuma indirir. Birçok kanser çeşidini önlemek için faydalıdır.

Karadut zararları nelerdir?

Karadut sağlık için oldukça faydalıdır ve sağlık adına bilindik bir zararı bulunmamaktadır. Hamilelik döneminde güvenilirliği kesin olarak bilinmemektedir. Çok aşırıya kaçılmadan bu dönemde de tüketilebilir.

" } ] }