{ "title": "Kuru Dut Faydaları", "image": "https://www.dut.gen.tr/images/kuru-dut-faydalari.jpg", "date": "20.01.2024 04:48:21", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "
Kuru Dutun Faydaları, Dut lezzetli ve besleyici bir özelliğe sahip olduğu için tüm dünyada çokça tüketilmektedir. 5-6 metreye kadar uzama özelliğine sahip ağaçlarda ve ılıman iklime sahip bölgelerde yetişir. Dutun farklı çeşitleri vardır. Mavi, siyah ve yeşil olmak üzere üç gruba ayrılır. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilir. Ama daha çok kuru olarak tüketilmesi tercih edilir. Bunun sebebi de kurutulduğu için uzun süre muhafaza edilebilmesidir.

Dut kurutulduğu zaman besin değerinde fazla bir değişiklik olmaz. Dutun belli başlı faydaları şunlardır: Kuru dut aç karna yenirse bağırsaktaki kurtları döker ve bağırsakların iyi çalışmasını sağlar. Kuru dut kansızlık hastalığına iyi gelir ve kan yapıcı bir özelliğe sahiptir. Kaynatılarak içildiği zaman idrarı söktürür. Aynı zamanda ateşi düşürür. Kuru dutun kaynatılarak suyunun içilmesi ağız sağlığını korur. Saçlara uygulandığı zaman saçlara iyi gelir. Bu su ile vücut yıkandığı zaman cildi temizler ve besler. Enerji vericidir, bunun dışında kan şekeri ve kolesterole iyi gelir. Dut yaprağı kaynatılarak içilirse kalp sağlığına iyi gelir. Soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Öksürük için sabah ve akşam aç karna içilirse faydalı olur. Karaciğer hastalıklarına karşı iyi gelir. Dut kurusu vücudun direncini arttırır. Dut kanın pıhtılaşmasını önler. Dutun için bol miktarda demir vardır. Kansere karşı önleyici etkisi vardır.
" } ] }