{ "title": "Siyah Dut Pekmezi", "image": "https://www.dut.gen.tr/images/siyah-dut-pekmezi-8670.jpg", "date": "23.01.2024 03:54:13", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Siyah dut pekmezi, Bağışıklık sisteminin güçlendirdiği gibi birçok hastalığa da iyi gelmektedir. Siyah dut en bol olduğu mevsim olan temmuz ve eylül ayında bol miktarda bulunmaktadır. Sizde evde siyah dut pekmezini kolaylıkla yapabilirsiniz. Kışın kendiniz ve Çocuklarınızla birlikte yemek için muhafaza edebilirsiniz. Siyah dut pekmezi yaparken dikkat edilecek en önemli unsur, siyah dutun lekesinin çıkmıyor olmasıdır. Siyah dut pekmezi yaparken sıkılması gerektiği için sıkma esnasında ona uygun kıyafetler kullanıp mağdur olmayın. Karadut pekmezi doğal ortamda güneş altında olgunlaştırıldığı için bir hafta sürmektedir. Siyah dut pekmezi yaparken uygun bir ortam hazırlandıktan sonra hazırlanma aşaması şöyledir,

Siyah dut pekmezi nasıl yapılır?

Mevsiminde taze olarak toplanan veya satın alınan siyah dut öncelikle güzel bir şekilde ayıklanır ve yıkanır. Siyah dut yıkanırken hassas davranın ve olabildiğince suyunun akmamasına özen gösterin. Tamamen süzülen siyah dutları saçlarından ayırın. Derin bir tencere içerisine koyun bir miktar su ilave ederek ocağa alın. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak güzelce pişirin. Piştikten sonra bir süzgeç yardımıyla süzün. İsterseniz kendi haline bırakarak yavaş yavaş süzülmesini bekleyebilirsiniz. Dilerseniz de eliniz veya tahta kaşık yardımıyla bu süreci hızlandırabilirsiniz. Üst kısımda kalan posanın tamamen ezilmiş olmasına dikkat edin. Posasını ayırın ve çöpe atın. Elde ettiğiniz suyu geniş bir tepsiye dökün. Üzerine gererek bir tülbent örterek dış etkenlerden koruyun. Güneşe direk maruz kalacak bir şekilde koyun. Koyulaşıncaya kadar güneş altında bekletin. Yağmur ve su girmemesi e dikkat edin. Çam kavanozlara koyarak buzdolabında muhafaza edin. Siyah dut pekmezini tüketirken ıslak kaşık kullanmayın ve su ile temas ettirmeyin. Bu siyah dut pekmezinin ekşimesine neden olur.

Siyah dut pekmezi faydaları, Siyah dut pekmezi çok önemli bir antioksidandır. İçeriğinde bol miktarda C, E, K vitamini içermektedir. Sodyum, potasyum, demir, bakır, magnezyum, selenyum, manganez ve çinko gibi mineraller içermektedir. Bunun dışında siyah dut pekmezinin yararlı olduğu rahatsızlıklar şunlardır.
" } ] }