Beyaz Dut

Beyaz Dut, dutgiller ailesinden olan beyaz dutun anayurdu doğu Asya'dır. Hızlı büyüme özelliğine sahip olup, boyları yaklaşık 20 cm'ye kadar uzayabilen, kalın dallı ve tepesi geniş bir ağaç türüdür. Kalp biçiminde yaprakları vardır ve olgunlaştıkça beyaza dönen tatlı meyveler verir. Bazı park ve bahçelerde süs bitkisi amacı ile de yetiştirilen beyaz dut; ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.
Sarı renkte dayanıklı odunu vardır ve bu odunlar müzik aletleri ve tarım aletleri yapılırken kullanılmaktadır. Aynı zamanda ipek böceklerinin de en çok sevdiği ağaç çeşididir. Dut türleri arasında en çok kullanılan dut türüdür.

Bir yaz meyvesi olan beyaz dut; dalından toplandıktan kısa bir süre içinde tüketilmesi gereken bir meyvedir. Çünkü; bekledikçe tadı değişmeye başlar. Ayrıca içerisindeki yararlı maddeler, bir süre sonra özelliğini kaybeder. Toplar toplamaz tükettiğiniz beyaz dutun antibiyotik etkisinden faydalanmış olursunuz. Ancak beyaz dut, kurutulmuş haliyle de yenilebilen bir yemiştir. Bu sayede kış aylarında da hem tatlı ihtiyacınızı karşılayıp ağzınızı tatlandırmış olursunuz hem de hastalıklara karşı koruyucu etkisinden yararlanmış oluruz. Birçoğumuzun gerek taze olarak gerekse kurutulmuş olarak severek tükettiği beyaz dutun, mucizevi denecek çok fazla faydaları mevcuttur. Hatta bazı uzmanlar; "eşi benzeri olmayan bir nimet" olarak tanımlamışlardır. Ayrıca pestil, reçel, pekmez ve şurubu yapılarak da tüketilebilmektedir.

Beyaz dut faydaları nelerdir?

  • Bünyesinde bulundurduğu kimyasallar sayesinde doğal bir antibiyotik özelliğine sahip olan beyaz dut; meyve yapraklarında yüksek oranda " albomin ve olinik asit" maddeleri bulundurur.
    Bunlar sağlık için oldukça etkili maddelerdir. Örneğin; pek çok insanın kâbusu olan egzama hastalığı için mucizevi bir gıdadır. Yalnız bunun için kurutulmuş beyaz dutu kullanmalısınız.
  • Beyaz dut, ateş düşürücü özelliğine sahiptir ve aç olarak tüketildiğinde bağırsak parazitlerinde etkilidir.
  • Yapraklarından yapılan çay, güçlü bir idrar söktürücüdür ve vücuttaki fazla suyu atar.
  • Taze yapraklarını, burun kanamalarında tampon yaptığınızda kanamayı durdurur. Derideki hafif kanamalı yaralarda da kullanabilirsiniz.
  • İştahınızı açar ve vücuda enerji verir.
  • Sabahları kahvaltı öncesi, 1 bardak su ile tüketilen birkaç beyaz dut, bağırsakları çalıştırır.
  • Kansızlığa ve kandaki iltihaplanmalara iyi geldiği bilinen beyaz dut; B1- B2 vitamini, demir ve kalsiyum bakımından da oldukça zengindir.
  • Beyaz dutun pekmezi ise; çocuklarda zekâ gelişimine, kemik erimesi, ülser ve mide hastalıklarına, astım- bronşit rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
18.01.2024 22:26:08
Beyaz Dut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Beyaz Dut Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Beyaz Dut"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dut Nasıl Kurutulur

Dut Nasıl Kurutulur, Kurutma işlemi birkaç şekilde yapılabilir. Güneşte kurutulabilir ya da meyveler ipe dizilerek kurutma işlemi yapılabilir. Dut kurut...
Devamını Oku

Dut Ağacı

Dut Ağacı; Nisan ve mayıs aylarında yeşilimsi olan renkli çiçekler açan 3-15 m boyunda, tek evcikli olan bir ağaçtır. Ana vatanı Çin'dir. Gövde silindirik, d...
Devamını Oku

Dut Suyu

Dut Suyu, dut lezzeti ve besleyici özellikten dolayı dünya genelinde çok yaygın olarak tüketilmektedir. 4-5 metreye varan ağaçlarda yetişir ve fazladan ...
Devamını Oku

Hamilelikte Dut Kurusu

Hamilelikte Dut Kurusu, Kuru dut çok yararlıdır özellikle de hamile olan kadınlar çok tüketmelidir, hamilelere doğal yoldan kurutulmuş kuru dutun faydaları s...
Devamını Oku

Dut Çeşitleri

Dut Çeşitleri, Dut çeşitleri, genel olarak dünya genelinde kuzey yarım küre de birçok ülkede yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dut ağacı birçok alanda ekonomi d...
Devamını Oku

Urmu Dut

Urmu dut; Ekşi Kara Dutu olarak da bilinen Urmu Dutu bitkisi; ağaç formunda, kışın yaprağını döken bir üzümsü meyve türüdür. Ayrıca Moğol dutu olarak da bili...
Devamını Oku

Dut Şurubu

Dut şurubu, ülkemizde özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde çokça yetişen duttan elde edilen ve sayılmakla bitmeyecek kadar çok faydası bulunan m...
Devamını Oku

Dut Tohumu

Dut tohumu, dut güzel bir meyve olmasına rağmen dut yetiştirmek çok zahmet ve emek gerektirmektedir. Dut bildiğiniz ya da gördüğünüz gibi yetiştikten sonra h...
Devamını Oku

Dut Ağacı Yetiştiriciliği

Dut ağacı yetiştiriciliği, ipekböcekçiliği yapmak isteyen kişilerin besin maddesi arayışları doğrultusunda giriştiği bir alandır. İpekböcekçiliği işinin...
Devamını Oku

Dut Sirkesinin Faydaları

Dut sirkesi faydaları, Dut sirkesi doğal şifa olarak bilinmektedir. Oldukça faydalıdır ve birçok hastalığa iyi gelmektedir. Dut sirkesi dozunda ve bilinçli k...
Devamını Oku

Dut Aşısı

Dut aşısı, bahar geldiğinde dut ağaçlarına su yürümeye başladığı zaman kalem ve yarma aşılar yapılmaktadır. Ağaçlara yaprak aşısı ise altıncı aydan başlayara...
Devamını Oku

Dut Pestili

Dut Pestili, Eskiden kışın tüketmek üzere yaz aylarında yetişen meyvelerden yapılan pestiller kurutulur ve soğuk aylarda insanlar enerji ihtiyacını onun...
Devamını Oku

Dut Pekmezinin Faydaları

Dut Pekmezinin Faydaları, Her ne kadar kış aylarında aklımıza gelse de pekmez eski zamanlardan günümüze dek uzanan yolculuğunda pek de hak ettiği değeri...
Devamını Oku

Kırmızı Dut

Kırmızı dut, günümüzde oldukça yaygın olarak yetiştirilen ve insanlar tarafından oldukça sevilen mükemmel lezzetlerden biridir. Oldukça lezzetli olan bu muci...
Devamını Oku

Kuru Dut Faydaları

Kuru Dutun Faydaları, Dut lezzetli ve besleyici bir özelliğe sahip olduğu için tüm dünyada çokça tüketilmektedir. 5-6 metreye kadar uzama özelliğine sah...
Devamını Oku

Kuru Dut Reçeli

Kuru Dut Reçeli, Dut özellikle de yaz aylarında en bol olan ve sulu meyvelerden bir tanesidir. Dutun insan sağlığına sayılmayacak sayıda çok faydası vardır. ...
Devamını Oku

Dut Kurusu

Dut kurusu, demir içeriğiyle oldukça zengin olan dut, vücutta ödem gideren, idrar söktüren, bağırsak kurtlarına karşı savaşan bir meyvedir. Dutun tazesi ile ...
Devamını Oku

Dut

Dut, Dut, dutgiller ailesinden Morus türünü meydana getiren ağaç cinslerine verilen isimdir. Ana vatanı Çin ve Uzakdoğu'dur. Orta Avrupa, Akdeniz, İran ve An...
Devamını Oku

Kuru Dut Kalori

Kuru Dut Kalori, Kuru dut, dut ağacından toplanarak kurutularak elde edilen ve besin değeri bakımından oldukça zengin bir meyvedir. İçerdiği lif ve besin değ...
Devamını Oku

Dut Kaç Kalori?

Dut Kaç Kalori, Yüz gram dut tam 44 kalori civarındadır. Kalori miktarı oldukça düşük olan dut aynı zamanda da K, B ve A vitaminleri içermektedir. Dut ayrıca...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dut Nasıl Kurutulur
Dut Ağacı
Dut Suyu
Hamilelikte Dut Kurusu
Dut Çeşitleri
Son Forum Konuları
İpek Böceğinde Dut Ağacının Cinsi,çeşidi?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024