Beyaz Dut
Beyaz Dut, dutgiller ailesinden olan beyaz dutun anayurdu doğu Asya'dır. Hızlı büyüme özelliğine sahip olup, boyları yaklaşık 20 cm'ye kadar uzayabilen, kalın dallı ve tepesi geniş bir ağaç türüdür. Kalp biçiminde yaprakları vardır ve olgunlaştıkça beyaza dönen tatlı meyveler verir. Bazı park ve bahçelerde süs bitkisi amacı ile de yetiştirilen beyaz dut; ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.
Sarı renkte dayanıklı odunu vardır ve bu odunlar müzik aletleri ve tarım aletleri yapılırken kullanılmaktadır. Aynı zamanda ipek böceklerinin de en çok sevdiği ağaç çeşididir. Dut türleri arasında en çok kullanılan dut türüdür.
Bir yaz meyvesi olan beyaz dut; dalından toplandıktan kısa bir süre içinde tüketilmesi gereken bir meyvedir. Çünkü; bekledikçe tadı değişmeye başlar. Ayrıca içerisindeki yararlı maddeler, bir süre sonra özelliğini kaybeder. Toplar toplamaz tükettiğiniz beyaz dutun antibiyotik etkisinden faydalanmış olursunuz. Ancak beyaz dut, kurutulmuş haliyle de yenilebilen bir yemiştir. Bu sayede kış aylarında da hem tatlı ihtiyacınızı karşılayıp ağzınızı tatlandırmış olursunuz hem de hastalıklara karşı koruyucu etkisinden yararlanmış oluruz. Birçoğumuzun gerek taze olarak gerekse kurutulmuş olarak severek tükettiği beyaz dutun, mucizevi denecek çok fazla faydaları mevcuttur. Hatta bazı uzmanlar; "eşi benzeri olmayan bir nimet" olarak tanımlamışlardır. Ayrıca pestil, reçel, pekmez ve şurubu yapılarak da tüketilebilmektedir.
Beyaz dut faydaları nelerdir?- Bünyesinde bulundurduğu kimyasallar sayesinde doğal bir antibiyotik özelliğine sahip olan beyaz dut; meyve yapraklarında yüksek oranda " albomin ve olinik asit" maddeleri bulundurur.
Bunlar sağlık için oldukça etkili maddelerdir. Örneğin; pek çok insanın kâbusu olan egzama hastalığı için mucizevi bir gıdadır. Yalnız bunun için kurutulmuş beyaz dutu kullanmalısınız.
- Beyaz dut, ateş düşürücü özelliğine sahiptir ve aç olarak tüketildiğinde bağırsak parazitlerinde etkilidir.
- Yapraklarından yapılan çay, güçlü bir idrar söktürücüdür ve vücuttaki fazla suyu atar.
- Taze yapraklarını, burun kanamalarında tampon yaptığınızda kanamayı durdurur. Derideki hafif kanamalı yaralarda da kullanabilirsiniz.
- İştahınızı açar ve vücuda enerji verir.
- Sabahları kahvaltı öncesi, 1 bardak su ile tüketilen birkaç beyaz dut, bağırsakları çalıştırır.
- Kansızlığa ve kandaki iltihaplanmalara iyi geldiği bilinen beyaz dut; B1- B2 vitamini, demir ve kalsiyum bakımından da oldukça zengindir.
- Beyaz dutun pekmezi ise; çocuklarda zekâ gelişimine, kemik erimesi, ülser ve mide hastalıklarına, astım- bronşit rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
18.01.2024 22:26:08
Beyaz Dut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|