Dut Suyu Dut suyu, dut meyvesinin lezzeti ve besleyici özellikleri nedeniyle dünya genelinde yaygın olarak tüketilmektedir. Dut ağaçları, 4-5 metreye kadar büyüyebilir ve özellikle ılıman iklimleri severler. Bu ağaçlar yoğun olarak Asya, Afrika ve Amerika kıtalarında yetişmektedir. Dut Çeşitleri Dut, biçim olarak karaduta benzerken, tat olarak greyfurtu andırır. Dutun çeşitli türleri bulunmaktadır ve bunlar genellikle mavi, siyah ve yeşil olmak üzere üç ana gruba ayrılır. Dut, taze olarak tüketildiği gibi kuru olarak da tüketilir. Kurutulmuş dut, uzun süre muhafaza edilebilmesi nedeniyle tercih edilmektedir. Dut ayrıca yemeklerde, özellikle tatlılarda kullanılır. Dut ağacı yaprakları, ipek böcekleri açısından oldukça zengin besin içeriğine sahiptir. Dut yaprakları, anti-enflamatuvar özellikleri sayesinde saç dökülmesine karşı tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Dut Suyunun Faydaları Dut suyu, diğer vitamin depoları gibi çok etkili ve besleyici bir içecek olarak bilinmektedir. Dut suyunun cilt yenileyici özelliği olduğu, yaşlanmayı önlediği, halsizliğe ve yorgunluğa iyi geldiği ve günlük bir bardak tüketiminin yeterli olduğu belirtilmektedir. Dut şurubu, hazmı kolaylaştırması ve mideyi rahatlatmasıyla bilinir. Karadut şurubu mide salgısını artırarak sindirimi düzenler. Ağız yaraları ve boğaz hastalıkları için 1 fincan karadut şurubu 3 bardak suya eklenerek gün içerisinde 5-6 defa gargara yapılır. Ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkileri için 50 gr kuru yaprak 1 litre suda kaynatılır ve gün içerisinde 3 bardak içilir. Diş ağrıları için 7-10 tane yaprak veya kabuğa yarım litre su eklenir, 10 dakika kaynatılır, soğutulduktan sonra ağızda gargara yapılır. Bu şifalı meyvenin faydaları ile diş ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Ancak ağrı uzun sürerse bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz. Diğer Kullanım Alanları Egzama tedavisi için beyaz dut oldukça etkilidir. Yaklaşık 15 tane beyaz dut yarım litre suda 15 dakika kaynatılır. Bu su, biraz soğutularak eller 20 dakika kadar bu suda bekletilir. Sudan çıkarıldıktan sonra eller 45 dakika kadar yıkanmamalı ve daha sonra sabun gibi bir madde kullanmadan yıkanmalıdır. Bu uygulama, egzama rahatsızlığı geçene kadar iki günde bir defa uygulanmalıdır. İdrar söktürücü olarak günlük 10-15 tane meyvesi tüketilmesi önerilir. Kabızlık rahatsızlığına karşı her gün düzenli olarak 10-15 tane meyvesi yenirse kabızlık problemi çözülür. Meyvelerin aç karnına yenilmesi kabızlık rahatsızlığının çözülmesine daha hızlı etki eder. Mide ve bağırsak iltihaplarına karşı dut şurubu yapılarak gün içerisinde bir bardak tüketilmesi önerilir. Dut Suyunun Cilde ve Bedene Faydaları Nelerdir?
Ekstra Bilgi Dut suyu ayrıca cilt hastalıklarına karşı da koruyucu etki gösterir ve cildi nemlendirir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde ciltteki serbest radikallerin etkisini azaltarak cilt sağlığını korur. Dut suyu, düzenli tüketildiğinde cilt tonunu eşitleyebilir ve cilt lekelerini azaltabilir. Bunun yanı sıra, kan şekerini düzenleyici etkisi de bulunmaktadır. |