Dut Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Dut Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Suyu

Dut suyu, dut meyvesinin lezzeti ve besleyici özellikleri nedeniyle dünya genelinde yaygın olarak tüketilmektedir. Dut ağaçları, 4-5 metreye kadar büyüyebilir ve özellikle ılıman iklimleri severler. Bu ağaçlar yoğun olarak Asya, Afrika ve Amerika kıtalarında yetişmektedir.

Dut Çeşitleri

Dut, biçim olarak karaduta benzerken, tat olarak greyfurtu andırır. Dutun çeşitli türleri bulunmaktadır ve bunlar genellikle mavi, siyah ve yeşil olmak üzere üç ana gruba ayrılır. Dut, taze olarak tüketildiği gibi kuru olarak da tüketilir. Kurutulmuş dut, uzun süre muhafaza edilebilmesi nedeniyle tercih edilmektedir. Dut ayrıca yemeklerde, özellikle tatlılarda kullanılır. Dut ağacı yaprakları, ipek böcekleri açısından oldukça zengin besin içeriğine sahiptir. Dut yaprakları, anti-enflamatuvar özellikleri sayesinde saç dökülmesine karşı tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Dut Suyunun Faydaları

Dut suyu, diğer vitamin depoları gibi çok etkili ve besleyici bir içecek olarak bilinmektedir. Dut suyunun cilt yenileyici özelliği olduğu, yaşlanmayı önlediği, halsizliğe ve yorgunluğa iyi geldiği ve günlük bir bardak tüketiminin yeterli olduğu belirtilmektedir. Dut şurubu, hazmı kolaylaştırması ve mideyi rahatlatmasıyla bilinir. Karadut şurubu mide salgısını artırarak sindirimi düzenler. Ağız yaraları ve boğaz hastalıkları için 1 fincan karadut şurubu 3 bardak suya eklenerek gün içerisinde 5-6 defa gargara yapılır. Ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkileri için 50 gr kuru yaprak 1 litre suda kaynatılır ve gün içerisinde 3 bardak içilir. Diş ağrıları için 7-10 tane yaprak veya kabuğa yarım litre su eklenir, 10 dakika kaynatılır, soğutulduktan sonra ağızda gargara yapılır. Bu şifalı meyvenin faydaları ile diş ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Ancak ağrı uzun sürerse bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz.

Diğer Kullanım Alanları

Egzama tedavisi için beyaz dut oldukça etkilidir. Yaklaşık 15 tane beyaz dut yarım litre suda 15 dakika kaynatılır. Bu su, biraz soğutularak eller 20 dakika kadar bu suda bekletilir. Sudan çıkarıldıktan sonra eller 45 dakika kadar yıkanmamalı ve daha sonra sabun gibi bir madde kullanmadan yıkanmalıdır. Bu uygulama, egzama rahatsızlığı geçene kadar iki günde bir defa uygulanmalıdır. İdrar söktürücü olarak günlük 10-15 tane meyvesi tüketilmesi önerilir. Kabızlık rahatsızlığına karşı her gün düzenli olarak 10-15 tane meyvesi yenirse kabızlık problemi çözülür. Meyvelerin aç karnına yenilmesi kabızlık rahatsızlığının çözülmesine daha hızlı etki eder. Mide ve bağırsak iltihaplarına karşı dut şurubu yapılarak gün içerisinde bir bardak tüketilmesi önerilir.

Dut Suyunun Cilde ve Bedene Faydaları Nelerdir?

  • Dut suyu vitamin açısından zengindir.
  • Yaşlanmaya karşı etkili olup, yaşlanma belirtilerini yavaşlatır.
  • Vücuda enerji verir ve cildi canlandırır.
  • Dut suyu, kanı temizlediği için anemi hastalarına tavsiye edilir.
  • Üretilen dut suları içerisinde katkı maddesi bulunmaz.
  • Dut suyu, flavonoid ve antosiyanin içerdiğinden antioksidan oranı çok yüksektir.
  • Dut suyu K vitamini, C vitamini, B vitamini, demir ve diyet lifi içerir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidanlar sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirir.
  • Kabızlık sorununa iyi gelir ve sindirim sistemini harekete geçirir.
  • Yaşlanmayı geciktiren flavonoidler kalbi korur.
  • Dut suyu hepatit tedavisinde ve gastrit rahatsızlığında tedaviye katkı sağlar.

Ekstra Bilgi

Dut suyu ayrıca cilt hastalıklarına karşı da koruyucu etki gösterir ve cildi nemlendirir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde ciltteki serbest radikallerin etkisini azaltarak cilt sağlığını korur. Dut suyu, düzenli tüketildiğinde cilt tonunu eşitleyebilir ve cilt lekelerini azaltabilir. Bunun yanı sıra, kan şekerini düzenleyici etkisi de bulunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dut Çeşitleri Nelerdir?

Dut Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dut Kaç Kaloridir?

Dut Kaç Kaloridir?

Urmu Dut Türleri ve Özellikleri

Urmu Dut Türleri ve Özellikleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Tohumu Ekimi ve Bakımı

Dut Tohumu Ekimi ve Bakımı

Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dutun Faydaları ve Kullanımı

Dutun Faydaları ve Kullanımı

Güncel

Kuru Dut Kaç Kalori?

Kuru Dut Kaç Kalori?

Dut Kaç Kalori?

Dut Kaç Kalori?

Dut Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kuru Dut Faydaları ve Kullanımı

Kuru Dut Faydaları ve Kullanımı

Dut Lekesi Nasıl Çıkar?

Dut Lekesi Nasıl Çıkar?

Dut Nasıl Kurutulur?

Dut Nasıl Kurutulur?

Dut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Dut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Dut Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Besin Değeri?

Dut Besin Değeri?

Karadut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karadut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Kurusu Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Dut Kurusu Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Dut Kurusu Besin Değeri?

Dut Kurusu Besin Değeri?

Dut Ağacı Özellikleri ve Türleri

Dut Ağacı Özellikleri ve Türleri

Beyaz Dutun Faydaları ve Kullanımı

Beyaz Dutun Faydaları ve Kullanımı

Siyah Dut Türleri ve Özellikleri

Siyah Dut Türleri ve Özellikleri

Dut Faydaları Nelerdir?

Dut Faydaları Nelerdir?

Dut Sirkesinin Faydaları ve Kullanımı

Dut Sirkesinin Faydaları ve Kullanımı

Dut Pekmezi Kaç Kalori?

Dut Pekmezi Kaç Kalori?

Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Dut Kurusu Kaç Kalori?

Dut Kurusu Kaç Kalori?

Dut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Dut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Dut Pestili Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Pestili Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Fidanı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dut Fidanı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri