Dut Kürü Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Dut Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Dut, besleyici değeri oldukça yüksek olan bir besin maddesidir. Yaklaşık 5 metre boylanabilen bir ağacın meyvesidir. Dut, farklı çeşitlere sahip olan bir meyvedir ve beyaz, kırmızı, siyah olmak üzere üç grupta incelenir. Taze ve kurutularak tüketilebilir. Taze tüketme süresi oldukça kısa olduğu için kurutularak tüketimi daha fazla tercih edilmektedir. Çünkü kuru dut uzun süre muhafaza edilebilir. Yemeklerde ve tatlı yapımında da kullanılmaktadır.

Dut, yüzyıllardır alternatif tıpta birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller, kanser, kan pıhtılaşması ve soğuk algınlığı gibi pek çok hastalık için iyileştirici etki sağlamaktadır.

Dut Kürü Egzamaya ve Kanda İltihaba Karşı

500 ml kaynar suyun içine 1 çay bardağı kadar beyaz dut kurusu eklenir. Yaklaşık 6 dakika kısık ocakta kaynatılarak ocaktan alınır. Karışım oda sıcaklığında el yakmayacak ısıya ulaştığında dut kürü geniş bir kabın içine alınır. Egzama sorunu olan eller karışımın içine koyularak en az 10 dakika bekletilir. Eller en az 1-1,5 saat yıkanmamalıdır. Daha sonra eller yıkanabilir.

Egzama için dut kürü haftada 3 defa uygulanabilir. Kürün her sefer taze olarak yeniden hazırlanması gerekir. Egzama el haricinde vücudun başka bölgelerinde de varsa hazırlanan kürden egzama bulunan yerlere sık sık dökülmelidir.

Kanda iltihap oranı yüksekse kullanılan tıbbi tedaviye destek amacıyla dut kürü kullanılabilir. Kanda iltihap oranı için yine egzama için hazırlanan dut kürü aynı şekilde hazırlanır. Kür ocaktan alındıktan sonra süzülerek ikiye bölünür. Yarısı sabah kahvaltıdan önce, diğer yarısı ise akşam yemeğinden önce içilir. Suda kaynayan dutlar tercihe göre tüketilebilir. Kanda iltihap için dut kürü, 25 gün boyunca hiç aralıksız devam ettirilir. Her gün taze olacak şekilde hazırlanmalıdır.

Kapanmayan Yaralar İçin Dut Kürü

Beyaz dut ve yaprakları ile kür hazırlanarak kapanmayan yaralar için kullanılabilir. Dut yapraklarında doğal bir antibiyotik ve antiseptik etkisi vardır. Özellikle diyabet hastalarında ciltte oluşan yaralar zor kapanır. Taze dut ve dut yaprağından hazırlanan çay, yara üzerine pansuman şeklinde uygulanır ve yaraların iyileşme süreci kısaltılabilir.

Dut Kürü ile Sağlık Kazanın

Dut kürü, sadece egzama ve kanda iltihap için değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmek, enerji seviyelerini artırmak ve genel sağlığı iyileştirmek için de kullanılabilir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde serbest radikallere karşı koruma sağlar ve hücre yenilenmesini destekler.

Dut Kürünün Diğer Faydaları

  • Bağırsak sağlığını destekler ve sindirimi kolaylaştırır.
  • Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
  • Kemik sağlığını korur ve osteoporoz riskini azaltır.
  • Kalp sağlığını destekler ve kötü kolesterolü düşürür.

Dut kürü, doğal ve etkili bir yöntem olarak sağlık sorunlarına karşı mücadelede önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, herhangi bir sağlık sorunu için dut kürü kullanmadan önce bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir.

Dut Kürü Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dut Lekesi Nasıl Çıkar?

Dut Lekesi Nasıl Çıkar?

Popüler İçerikler

Dut Faydaları Nelerdir?

Dut Faydaları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dut Çeşitleri Nelerdir?

Dut Çeşitleri Nelerdir?

Kuru Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kara Dut Tarifi ve Malzemeleri

Kara Dut Tarifi ve Malzemeleri

Dut Ağacı Özellikleri ve Türleri

Dut Ağacı Özellikleri ve Türleri

Dut Bahçesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dut Bahçesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Dut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Dut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karadut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karadut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Dut Ağacı Yetiştiriciliği ve Bakımı

Dut Ağacı Yetiştiriciliği ve Bakımı

Dut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Dut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Dut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Dut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dutun Faydaları ve Kullanımı

Dutun Faydaları ve Kullanımı

Kuru Dut Faydaları ve Kullanımı

Kuru Dut Faydaları ve Kullanımı

Dut Kurusu Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Dut Kurusu Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Dut Pekmezi Kaç Kalori?

Dut Pekmezi Kaç Kalori?

Dut Kurusu Besin Değeri?

Dut Kurusu Besin Değeri?

Dut Yaprağı Türleri ve Özellikleri

Dut Yaprağı Türleri ve Özellikleri

Dut Yetiştiriciliği

Dut Yetiştiriciliği

Dut Kurutma Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Kurutma Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İbrahim Saraçoğlu Dut Kürü

İbrahim Saraçoğlu Dut Kürü

Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Urmu Dut Türleri ve Özellikleri

Urmu Dut Türleri ve Özellikleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Şurubu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Şurubu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Aşısı Bakımı ve Ekimi

Dut Aşısı Bakımı ve Ekimi

Dut Besin Değeri?

Dut Besin Değeri?

Dut Kaç Kaloridir?

Dut Kaç Kaloridir?

Dut Kurusu Kaç Kalori?

Dut Kurusu Kaç Kalori?

Dut Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Dut Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Dut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Dutun Faydaları ve Kullanımı

Beyaz Dutun Faydaları ve Kullanımı