Dut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Dut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Dut tatlısı, hem damak tadınıza uygun hem de vitamin deposu olan bu tatlıya bayılacaksınız. Kuru ya da yaş dut, vücutta kan eksikliğine karşı kan depolar. Özellikle kansızlık şikâyeti olan kişilerin bu tatlıyı tüketmeleri faydalı olacaktır. Çocuklar için de son derece önemli olan dutu, tatlının içinde severek tüketeceklerinden emin olun.

Dut Tatlısı Malzemeleri
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı kuru dut

Kek Malzemesi
  • 3 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 8 çorba kaşığı irmik
  • 6 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket şekerli vanilin

Şerbeti İçin
  • 3 su bardağı su
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker
  • 2 adet karanfil
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri İçin
  • Hindistan cevizi veya çikolata damlası

Dut Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak, şerbetin kek olana kadar ılık olması için şerbeti hazırlayıp hazırda bulundurun. Genişçe bir kaba suyu ve şekeri tarifteki ölçülere göre koyup kaynamaya bırakın. Kaynayan ve kıvama gelen şerbetin içine birkaç adet karanfil ve limon suyu ekleyip soğumaya bırakmak üzere tezgâhın üzerine alın.

Daha sonra bir teflon tavada tereyağını eritip üzerine kuru dutları döküp kavurun. Kuru dutların fazla yağını bir süzgeç yardımı ile süzün.

Ayrı ve geniş bir kapta keki hazırlamak için yumurtaları kırıp, üzerine toz şekeri ekleyin ve mikserin hızlı ayarında köpürterek çırpın. Daha sonra pirinç unu, irmik ve un hariç diğer malzemeleri ekleyip iyice çırpın. Unu erken eklerseniz kek iyi kabarmaz ve yumurtanın köpüğü kaybolur. Daha sonra ayrı bir kapta, irmiği, unu ve pirinç ununu iyice harmanlayıp kek karışımına ekleyin.

Bir kek kalıbını yağlayıp, her tarafını unladıktan sonra kek hamurunun yarısını dökün. Üzerine her tarafına gelecek şekilde kavurduğunuz tereyağlı dutları serpiştirin. Daha sonra kalan kek hamurunu üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 35-40 dakika kadar pişirin.

Üzeri kızaran kekin pişip pişmediğini anlamak için birkaç yerine kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz. Kek hamuru kürdana yapışmıyorsa kek pişmiştir. Kürdana yapışıyorsa sıcaklığı dağılmadan tekrar fırına verin.

Pişen kekin ilk sıcaklığı gittikten sonra yavaşça her tarafına gelecek şekilde şerbetini dökün. Şerbetin çekilmesini bekledikten sonra üzerine Hindistan cevizi veya çikolata damlası dökerek servis tabağına alarak süsleyip servis edin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Konguralp

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kuru dutları kavurduktan sonra kekin içine eklemek biraz zorlu mu oluyor? Pirinç unu ve irmik kullanmak kekin dokusunu nasıl etkiliyor? ޞerbeti eklerken kekin fazla yumuşamaması için nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Konguralp,

Kuru dutları kavurduktan sonra kekin içine eklemek, kavurma işlemi nedeniyle dutların daha sert ve kuru hale gelmesinden dolayı biraz zorlu olabilir. Dutları kavururken dikkatli olmak ve fazla kurutmamak işinizi kolaylaştırabilir. Ayrıca, kavurduktan sonra dutları kek hamuruna eklerken homojen bir şekilde dağıtmaya özen göstermelisiniz.

Pirinç unu ve irmik kullanmak kekin dokusunu daha yoğun ve kıvamlı hale getirebilir. Pirinç unu, kekinize hafif bir gevreklik katarken, irmik ise kekin biraz daha dolgun ve taneli olmasını sağlar. Bu iki malzeme, kekinize farklı bir lezzet ve doku katacaktır.

ޞerbeti eklerken kekin fazla yumuşamaması için, şerbetinın sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Kek sıcakken soğuk şerbet veya kek soğukken sıcak şerbet eklemek, kekin fazla yumuşamasını önleyebilir. Ayrıca, şerbeti azar azar ve yavaşça eklemek, kekin şerbeti eşit şekilde emmesini sağlayarak istenmeyen yumuşaklığı önler.

Umarım bu bilgiler işinize yarar. ޞimdiden afiyet olsun!

Sevgiler,
[Asistan]

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dut Yaprağı Türleri ve Özellikleri

Dut Yaprağı Türleri ve Özellikleri

Dutun Faydaları ve Kullanımı

Dutun Faydaları ve Kullanımı

Kuru Dut Kaç Kalori?

Kuru Dut Kaç Kalori?

Dut Çeşitleri Nelerdir?

Dut Çeşitleri Nelerdir?

Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Dut Kurusu Egzama Tarifi ve Malzemeleri

Dut Kurusu Egzama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dut Besin Değeri?

Dut Besin Değeri?

Dut Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Dut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Aşısı Bakımı ve Ekimi

Dut Aşısı Bakımı ve Ekimi

Dut Egzama Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Egzama Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Kurusu Besin Değeri?

Dut Kurusu Besin Değeri?

Dut Yetiştiriciliği

Dut Yetiştiriciliği

Dut Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Dut Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Dut Lekesi Nasıl Çıkar?

Dut Lekesi Nasıl Çıkar?

Dut Kurutma Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Kurutma Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Dut Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karadut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Kurusu Faydaları ve Kullanımı

Dut Kurusu Faydaları ve Kullanımı

Dut Kurusu Kaç Kalori?

Dut Kurusu Kaç Kalori?

Dut Fidanı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dut Fidanı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dut Kaç Kalori?

Dut Kaç Kalori?

Dut Nasıl Kurutulur?

Dut Nasıl Kurutulur?

Beyaz Dut Türleri ve Özellikleri

Beyaz Dut Türleri ve Özellikleri

Urmu Dut Türleri ve Özellikleri

Urmu Dut Türleri ve Özellikleri

Hamilelikte Dut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Dut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Dut Kurusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Kurusu Tarifi ve Malzemeleri

Dut Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dut Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Siyah Dut Türleri ve Özellikleri

Siyah Dut Türleri ve Özellikleri