Dut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Dut tatlısı, lezzeti ve besleyici özellikleriyle dikkat çeken bir tatlıdır. Kuru veya yaş dut kullanılarak yapılan bu tarif, özellikle kan eksikliği çekenler için faydalıdır. Hem çocukların hem de yetişkinlerin severek tüketebileceği bir tatlı seçeneğidir.
Dut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
12 Eylül 2024
Dut tatlısı, hem damak tadınıza uygun hem de vitamin deposu olan bu tatlıya bayılacaksınız. Kuru ya da yaş dut, vücutta kan eksikliğine karşı kan depolar. Özellikle kansızlık şikâyeti olan kişilerin bu tatlıyı tüketmeleri faydalı olacaktır. Çocuklar için de son derece önemli olan dutu, tatlının içinde severek tüketeceklerinden emin olun.

Dut Tatlısı Malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı kuru dut

Kek Malzemesi

  • 3 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 8 çorba kaşığı irmik
  • 6 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket şekerli vanilin

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı su
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker
  • 2 adet karanfil
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri İçin
  • Hindistan cevizi veya çikolata damlası

Dut Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak, şerbetin kek olana kadar ılık olması için şerbeti hazırlayıp hazırda bulundurun. Genişçe bir kaba suyu ve şekeri tarifteki ölçülere göre koyup kaynamaya bırakın. Kaynayan ve kıvama gelen şerbetin içine birkaç adet karanfil ve limon suyu ekleyip soğumaya bırakmak üzere tezgâhın üzerine alın.

Daha sonra bir teflon tavada tereyağını eritip üzerine kuru dutları döküp kavurun. Kuru dutların fazla yağını bir süzgeç yardımı ile süzün.

Ayrı ve geniş bir kapta keki hazırlamak için yumurtaları kırıp, üzerine toz şekeri ekleyin ve mikserin hızlı ayarında köpürterek çırpın. Daha sonra pirinç unu, irmik ve un hariç diğer malzemeleri ekleyip iyice çırpın. Unu erken eklerseniz kek iyi kabarmaz ve yumurtanın köpüğü kaybolur. Daha sonra ayrı bir kapta, irmiği, unu ve pirinç ununu iyice harmanlayıp kek karışımına ekleyin.

Bir kek kalıbını yağlayıp, her tarafını unladıktan sonra kek hamurunun yarısını dökün. Üzerine her tarafına gelecek şekilde kavurduğunuz tereyağlı dutları serpiştirin. Daha sonra kalan kek hamurunu üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 35-40 dakika kadar pişirin.

Üzeri kızaran kekin pişip pişmediğini anlamak için birkaç yerine kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz. Kek hamuru kürdana yapışmıyorsa kek pişmiştir. Kürdana yapışıyorsa sıcaklığı dağılmadan tekrar fırına verin.

Pişen kekin ilk sıcaklığı gittikten sonra yavaşça her tarafına gelecek şekilde şerbetini dökün. Şerbetin çekilmesini bekledikten sonra üzerine Hindistan cevizi veya çikolata damlası dökerek servis tabağına alarak süsleyip servis edin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Konguralp 11 Temmuz 2024 Perşembe

Kuru dutları kavurduktan sonra kekin içine eklemek biraz zorlu mu oluyor? Pirinç unu ve irmik kullanmak kekin dokusunu nasıl etkiliyor? ޞerbeti eklerken kekin fazla yumuşamaması için nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Konguralp,

Kuru dutları kavurduktan sonra kekin içine eklemek, kavurma işlemi nedeniyle dutların daha sert ve kuru hale gelmesinden dolayı biraz zorlu olabilir. Dutları kavururken dikkatli olmak ve fazla kurutmamak işinizi kolaylaştırabilir. Ayrıca, kavurduktan sonra dutları kek hamuruna eklerken homojen bir şekilde dağıtmaya özen göstermelisiniz.

Pirinç unu ve irmik kullanmak kekin dokusunu daha yoğun ve kıvamlı hale getirebilir. Pirinç unu, kekinize hafif bir gevreklik katarken, irmik ise kekin biraz daha dolgun ve taneli olmasını sağlar. Bu iki malzeme, kekinize farklı bir lezzet ve doku katacaktır.

ޞerbeti eklerken kekin fazla yumuşamaması için, şerbetinın sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Kek sıcakken soğuk şerbet veya kek soğukken sıcak şerbet eklemek, kekin fazla yumuşamasını önleyebilir. Ayrıca, şerbeti azar azar ve yavaşça eklemek, kekin şerbeti eşit şekilde emmesini sağlayarak istenmeyen yumuşaklığı önler.

Umarım bu bilgiler işinize yarar. ޞimdiden afiyet olsun!

Sevgiler,
[Asistan]

Çok Okunanlar
Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Beyaz Dut Türleri ve Özellikleri
Beyaz Dut Türleri ve Özellikleri
Dut Kaç Kaloridir?
Dut Kaç Kaloridir?
Dut Pekmezi Kaç Kalori?
Dut Pekmezi Kaç Kalori?
Kuru Dutun Faydaları ve Kullanımı
Kuru Dutun Faydaları ve Kullanımı
Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri
Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kuru Dut Kaç Kalori?
Kuru Dut Kaç Kalori?
Güncel
Dut Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Dut Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Dut Fidanı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Dut Fidanı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Dut Tohumu Ekimi ve Bakımı
Dut Tohumu Ekimi ve Bakımı
Dut Yaprağı Türleri ve Özellikleri
Dut Yaprağı Türleri ve Özellikleri
Dut Ağacı Türleri ve Özellikleri
Dut Ağacı Türleri ve Özellikleri
Dut Nasıl Kurutulur?
Dut Nasıl Kurutulur?
Dut Egzama Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Dut Egzama Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Dut Kurusu Kaç Kalori?
Dut Kurusu Kaç Kalori?
Egzama Dut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Egzama Dut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Dut Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri
Dut Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri
Dut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Dut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Dut Çeşitleri Nelerdir?
Dut Çeşitleri Nelerdir?
Dut Sirkesinin Faydaları ve Kullanımı
Dut Sirkesinin Faydaları ve Kullanımı
Beyaz Dut Kurusu Tarifi ve Malzemeleri
Beyaz Dut Kurusu Tarifi ve Malzemeleri
Dut Ağacı Özellikleri ve Türleri
Dut Ağacı Özellikleri ve Türleri
Dut Lekesi Nasıl Çıkar?
Dut Lekesi Nasıl Çıkar?
Dut Kurusu Besin Değeri?
Dut Kurusu Besin Değeri?
Dut Faydaları Nelerdir?
Dut Faydaları Nelerdir?
Dut Kurusu Kürü Tarifi ve Malzemeleri
Dut Kurusu Kürü Tarifi ve Malzemeleri