Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Urmu Dut

Urmu Dut

Urmu dut; Ekşi Kara Dutu olarak da bilinen Urmu Dutu bitkisi; ağaç formunda, kışın yaprağını döken bir üzümsü meyve türüdür. Ayrıca Moğol dutu olarak da bilinen Urmu dutunun, yetişmiş olanlarının boyu sekiz ile on metreye kadar ulaşmaktadır. Bu bitkinin saksıda yapılan yetiştiriciliğinde ise bitkinin boyları ortalama olarak bir metre yirmi santime kadar ulaşmaktadır. İklim yapısı eksi on beş ile otuz sekiz derece sıcaklıklara sahip olduğunda yaşam alanları vardır. Urmu dutunun sıcaklık ve ışık isteği çok olan bir bitkidir. Bitkinin yetiştiriciliği yapılması durumunda ilk bir senesi içerisinde soğuktan korunarak yetiştirilmesi gerekir. Bir yaşını doldurmuş bitkilerde ise fidanlar eksi on beş ile eksi yirmi dereceye kadar olan kış soğuklarına dayanabilir hale gelir. Aşırı gölgeli ortamlarda ise bitkinin verimi düşüş göstermektedir. Urmu dutunun toprak isteği humusça zengin olan ve normal geçirgen yapıda olan bir yapı sever. Urmu dutu kurak toprak özelliklerine dayanıklı olması ile ortalama nem koşullarının ayarlanması ile bitkinin verimi artar. Bitkinin dikim mesafesi beş metre aralıklarda olmalıdır. Ayrıca döllenme yöntemi tozlanma ile olur ve arılar aracılığı ile gerçekleşir. Görüntü olarak parlak siyahımsı mor renkleri olan meyveleri vardır. Yapı olarak uzun bir görünüme sahip olan ve Mayıs ve Haziran aylarında olgunlaşan bir meyvedir. Ekşi kara dutu yani urmu dutu fidanları ortalama üç yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar.

Urmu dut faydaları nelerdir?

  • Boğaz hastalıklarına iyi gelir.
  • Kansızlığı önler.
  • Bronşite iyi gelir.
  • Kalbe faydalı bir meyvedir.
  • Karaciğere iyi gelir.
  • Şeker ve astım hastalarına faydalıdır.
Urmu dutu, ülkemizde halk arasında kara dut olarak bilinir. Özellikle karasal iklimin hâkim olduğu bölgelerde yetiştirilir. Urmu dutu, organik olan bitkilerin içerisinde böceklenmeyen tek bitkidir. İçerisinde bol miktarda A vitamini bulunmaktadır. Urmu durunun tek bir kötü özelliği vardır oda meyvesinin olgunlaşıp yenme zamanı çok çabuk geçer. Bu yüzden de Urmu dut olduğu dönemlerde hemen tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde yeniden meyve verip olgunlaşana kadar yenme şansı yoktur. Urmu dutundan pekmez yapılarak da ilerleyen dönemlerde tüketilmesi sağlanabilir. Pekmezinin içeriğinde bol miktarda demir minerali bulunmaktadır. Bu sayede kansızlık problemi olan kişilerin kullanmasında fayda sağlar. Urmu dutu çok güçlü bir doğal antioksidandır. İçeriğindeki bu antioksidanlar sayesinde vücudun bağışıklık sistemi güçlenmektedir.

Urmu dut, flavonoidler bakımından da zengin olan bir meyvedir. Bu özelliği sayesinde kalbi koruyucu etkisi de vardır. Urmu dutu yaz aylarında serinletici bir meyvedir. Ayrıca karadut reçeli ve Karadut pekmezinin gribal enfeksiyonlara karşı bedeni koruyucu etkisi de vardır. Urmu dut ağız içi aftlara karşıda etkili bir meyvedir. Bronşit, öksürük gibi hastalıklara da iyi gelir. Boğaz şişmelerine veya iltihaplanmalarına bir yemek kaşığı Urmu dutu pekmezi bir yemek kaşığı tereyağı içerisine konularak karıştırıldığında çok iyi gelir. Ayrıca anne olan kadınların emzirme dönemlerinde sütlerinin artmasına da yardımcı olur. Enerji veren bir meyvedir. Ülkemizde Kahramanmaraş ilimizin yüksek dağlarında yetişir. Pekmezi ve reçelinin dışında şerbeti de yapılarak yaz aylarında serinletici bir içecek olarak kullanılmaktadır. Kısacası bademciğe, karaciğere şeker hastalarına ve astım hastalarına iyi gelen bir meyvedir.

Urmu dutunun birçok tüketim şekli vardır. Bunların içerisinde en çok kullanılanı ve yapılanı ise reçel, pekmez ve şerbet halleridir. Meyve olarak kısa bir süre olduğundan çok az tüketilse de yetişme dönemlerinde toplanarak bu belirttiğimiz seçenekleri yapılır. Bu sayede her mevsim karaduttan yararlanılmış olur.
Son Güncelleme : 20.01.2024 07:33:39
Urmu Dut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Urmu Dut Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Urmu Dut"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dut Nasıl Kurutulur
Dut Nasıl Kurutulur
Dut Nasıl Kurutulur, Kurutma işlemi birkaç şekilde yapılabilir. Güneşte kurutulabilir ya da meyveler ipe dizilerek kurutma işlemi yapılabilir. Dut kurutma işlemi dutun fazla olduğu bölgelerde tercih edilir. Ayrıca dut kurusu tatlı krizlerine karşı do...
Dut Ağacı
Dut Ağacı
Dut Ağacı; Nisan ve mayıs aylarında yeşilimsi olan renkli çiçekler açan 3-15 m boyunda, tek evcikli olan bir ağaçtır. Ana vatanı Çin'dir. Gövde silindirik, dik ve kalın, kabuk çatlaklı ve gri ve kahve renklidir. Yaprakları saplı, iki sıra üstüne dizi...
Dut Suyu
Dut Suyu
Dut Suyu, dut lezzeti ve besleyici özellikten dolayı dünya genelinde çok yaygın olarak tüketilmektedir. 4-5 metreye varan ağaçlarda yetişir ve fazladan ılıman iklimleri sever. Yoğun olarak Asya, Afrika ve Amerika kıtalarında yetişmektedir. Dut biçimd...
Hamilelikte Dut Kurusu
Hamilelikte Dut Kurusu
Hamilelikte Dut Kurusu, Kuru dut çok yararlıdır özellikle de hamile olan kadınlar çok tüketmelidir, hamilelere doğal yoldan kurutulmuş kuru dutun faydaları sıralamakla bitmez. Taze ya da kuru dutun içinde çok çeşitli organik asitler var pektin ve de ...
Dut Çeşitleri
Dut Çeşitleri
Dut Çeşitleri, Dut çeşitleri, genel olarak dünya genelinde kuzey yarım küre de birçok ülkede yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dut ağacı birçok alanda ekonomi değer olarak kullanılmaktadır. Maddi getirisi yüksek olan dut ağacının yaprağından meyvesine v...
Dut Şurubu
Dut Şurubu
Dut şurubu, ülkemizde özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde çokça yetişen duttan elde edilen ve sayılmakla bitmeyecek kadar çok faydası bulunan mükemmel bitkilerden biridir. Oldukça yaygın olarak insanlar tarafından içilen dut şurubu aslı...
Dut Tohumu
Dut Tohumu
Dut tohumu, dut güzel bir meyve olmasına rağmen dut yetiştirmek çok zahmet ve emek gerektirmektedir. Dut bildiğiniz ya da gördüğünüz gibi yetiştikten sonra hemen ezile bilen bir meyvedir. Çok zor şartlarda piyasada bulunan bir meyve ama her adım başı...
Dut Ağacı Yetiştiriciliği
Dut Ağacı Yetiştiriciliği
Dut ağacı yetiştiriciliği, ipekböcekçiliği yapmak isteyen kişilerin besin maddesi arayışları doğrultusunda giriştiği bir alandır. İpekböcekçiliği işinin olmazsa olmaz besin kaynağı dut yapraklarıdır. 500 - 600 kilogram dut yaprağı ile ortalama bir ku...
Dut Sirkesinin Faydaları
Dut Sirkesinin Faydaları
Dut sirkesi faydaları, Dut sirkesi doğal şifa olarak bilinmektedir. Oldukça faydalıdır ve birçok hastalığa iyi gelmektedir. Dut sirkesi dozunda ve bilinçli kullanıldığında birçok fayda sağlamaktadır. Evde yapılabilir. Tamamen doğal ve organiktir. Dut...
Dut Aşısı
Dut Aşısı
Dut aşısı, bahar geldiğinde dut ağaçlarına su yürümeye başladığı zaman kalem ve yarma aşılar yapılmaktadır. Ağaçlara yaprak aşısı ise altıncı aydan başlayarak yapılır. Aşı yapılan dut ağaçları daha güzel ve lezzetli meyveler verir. Ancak dut aşısı de...
Dut Pestili
Dut Pestili
Dut Pestili, Eskiden kışın tüketmek üzere yaz aylarında yetişen meyvelerden yapılan pestiller kurutulur ve soğuk aylarda insanlar enerji ihtiyacını onunla karşılardı. Yüksek enerji değerine sahip olan pestil, ayni zamanda içinde barındırdığı besin ka...
Dut Pekmezinin Faydaları
Dut Pekmezinin Faydaları
Dut Pekmezinin Faydaları, Her ne kadar kış aylarında aklımıza gelse de pekmez eski zamanlardan günümüze dek uzanan yolculuğunda pek de hak ettiği değeri bulamamış gibi görünür. Fakat son yıllarda Uzman hekimler tarafından sık sık pekmezden bahsedilme...

 

Dut Nasıl Kurutulur
Dut Ağacı
Dut Suyu
Hamilelikte Dut Kurusu
Dut Çeşitleri
Urmu Dut
Dut Şurubu
Dut Tohumu
Dut Ağacı Yetiştiriciliği
Dut Sirkesinin Faydaları
Dut Aşısı
Dut Pestili
Dut Pekmezinin Faydaları
Kırmızı Dut
Kuru Dut Faydaları
Kuru Dut Reçeli
Dut Kurusu
Dut
Kuru Dut Kalori
Dut Kaç Kalori?
İbrahim Saraçoğlu Dut Kürü
Dut Yetiştiriciliği
Dut Kurusu Kalori
Kara Dut
Dut Tatlısı
Dut Yaprağı
Beyaz Dut Pekmezi
Beyaz Dutun Faydaları
Beyaz Dut Kurusu
Dut Ağacı Özellikleri
Popüler İçerik
Kırmızı Dut
Kırmızı Dut
Kırmızı dut, günümüzde oldukça yaygın olarak yetiştirilen ve insanlar tarafından oldukça sevilen mükemmel lezzetlerden biridir. Oldukça lezzetli olan ...
Kuru Dut Faydaları
Kuru Dut Faydaları
Kuru Dutun Faydaları, Dut lezzetli  ve besleyici bir özelliğe sahip olduğu için tüm dünyada çokça tüketilmektedir. 5-6 metreye kadar uzama özelliğine ...
Kuru Dut Reçeli
Kuru Dut Reçeli
Kuru Dut Reçeli, Dut özellikle de yaz aylarında en bol olan ve sulu meyvelerden bir tanesidir. Dutun insan sağlığına sayılmayacak sayıda çok faydası v...
Dut Kurusu
Dut Kurusu
Dut kurusu, demir içeriğiyle oldukça zengin olan dut, vücutta ödem gideren, idrar söktüren, bağırsak kurtlarına karşı savaşan bir meyvedir. Dutun taze...
Dut
Dut
Dut, Dut, dutgiller ailesinden Morus türünü meydana getiren ağaç cinslerine verilen isimdir. Ana vatanı Çin ve Uzakdoğu’dur. Orta Avrupa, Akdeniz, İra...
Kuru Dut Kalori
Kuru Dut Kalori
Kuru Dut Kalori, Kuru dut, dut ağacından toplanarak kurutularak elde edilen ve besin değeri bakımından oldukça zengin bir meyvedir. İçerdiği lif ve be...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dut Nasıl Kurutulur
Dut Ağacı
Dut Suyu
Hamilelikte Dut Kurusu
Dut Çeşitleri
İpek Böceğinde Dut Ağacının Cinsi,çeşidi?
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
İpek Böceğinde Dut Ağacının Cinsi,çeşidi?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024