Dut Aşısı

Dut aşısı, bahar geldiğinde dut ağaçlarına su yürümeye başladığı zaman kalem ve yarma aşılar yapılmaktadır. Ağaçlara yaprak aşısı ise altıncı aydan başlayarak yapılır. Aşı yapılan dut ağaçları daha güzel ve lezzetli meyveler verir. Ancak dut aşısı deneyimli bir aşıcı tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde aşının tutması oldukça zordur.

Durgun göz aşısı ile dut aşısı


Durgun göz aşısı genellikle Temmuz sonundan itibaren Eylül başına kadar yapılır.
Bu dut aşısı yaz döneminde yapılmalı, çünkü meyve fidanlarının çoğalması sağlanmalıdır. Anaçtan Temmuz sonu, Ağustos'ta daha kolay kabuk verir. Eğer büyüme durur, anaç kabuk vermezse dut aşısı yapılmaz. Durgun göz aşısı yapılması için, bulunulan yılın sürgünleri kullanılmalıdır. Bu sürgünler hem kuvvetli olmalı hem de üstünde sürgün tomurcuğu olmalıdır. Ağaçtaki dış kısımda olan kısa ve yavaş büyüme gösteren sürgünler, üzerinde çiçek gözü bulunduracağından kullanılmamalıdır. Göz alınan sürgünler kesilince yapraklar, üzerinde kısa yaprak sapı kalacak biçimde ayıklanır. Ardından ıslak beze sarılı kalemler aşılanacakları yerde kullanılır. Kalemler ise günlük taze kullanılmalı. Kalemdeki orta kısımdaki gözler en uygun olanıdır. Gözler anaca takıldıktan yaklaşık 2-3 hafta sonra burada kaynamaya başlar. Gözün yan tarafında kısa kesilmiş yaprak sapının düzgün kopması aşının tutmasına işarettir. Bu yaprak sapının kuruması aşının tutmadığını gösterir. Eğer yaz sonu dut aşılama yapılırsa, tomurcuk aynı mevsimde sürmez.
Bu durumda ilkbahar geldiğinde aşının tutması kontrol edilmeli, tutanlar gözün üzerinden kesilmelidir. Bu durumda tomurcuk daha kolay sürer.

İlkbahar göz aşısı ile dut aşısı


Bu aşı Mart ve Nisan aylarında yapılır. Bu aşıda durgun göz aşısına benzer şekilde yapılır. İlkbahar geldiğinde anaç kabuk vermeye başladığında, fazla sürgün gelmeden uygulanır. Durgun mevsimde aşı için gerekli olan kalemler alınır, aşı yapılacak zamana kadar saklanır. Dut aşısı yapıldıktan 2 hafta sonra aşının kaynamasıyla tomurcuk sürmesi için, anaç aşı yapılan noktanın üzerinden kesilmelidir. Güneş yanıklığının önlenmesi ve beslenmenin sağlanması için, sürgünler bir süre bırakılmalıdır. Bu dut aşısı yapılırsa, iyi bir bakım sayesinde ağaçlar sonbahara kadar büyürler.

Haziran göz aşısı ile dut aşısı


Bu dut aşısı Haziran başında yapılmaktadır. Aşı mevsim içinde bir yaşlı fidan elde edilmesi için yapılmaktadır. Özellikle uzun büyüme mevsimi olan yerlerde tavsiye edilir. Bu aşı aslında pek dut ağacı için tavsiye edilmez. Daha çok şeftali, badem, kayısı gibi sert çekirdekli olan ağaçlara önerilir. Sonbahar ve ilkbahar göz aşılarından yararlanamayanlar için avantajlı bir aşılamadır.
20.01.2024 11:12:14
Dut Aşısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dut Aşısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Dut Aşısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dut Nasıl Kurutulur

Dut Nasıl Kurutulur, Kurutma işlemi birkaç şekilde yapılabilir. Güneşte kurutulabilir ya da meyveler ipe dizilerek kurutma işlemi yapılabilir. Dut kurut...
Devamını Oku

Dut Ağacı

Dut Ağacı; Nisan ve mayıs aylarında yeşilimsi olan renkli çiçekler açan 3-15 m boyunda, tek evcikli olan bir ağaçtır. Ana vatanı Çin'dir. Gövde silindirik, d...
Devamını Oku

Dut Suyu

Dut Suyu, dut lezzeti ve besleyici özellikten dolayı dünya genelinde çok yaygın olarak tüketilmektedir. 4-5 metreye varan ağaçlarda yetişir ve fazladan ...
Devamını Oku

Hamilelikte Dut Kurusu

Hamilelikte Dut Kurusu, Kuru dut çok yararlıdır özellikle de hamile olan kadınlar çok tüketmelidir, hamilelere doğal yoldan kurutulmuş kuru dutun faydaları s...
Devamını Oku

Dut Çeşitleri

Dut Çeşitleri, Dut çeşitleri, genel olarak dünya genelinde kuzey yarım küre de birçok ülkede yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dut ağacı birçok alanda ekonomi d...
Devamını Oku

Urmu Dut

Urmu dut; Ekşi Kara Dutu olarak da bilinen Urmu Dutu bitkisi; ağaç formunda, kışın yaprağını döken bir üzümsü meyve türüdür. Ayrıca Moğol dutu olarak da bili...
Devamını Oku

Dut Şurubu

Dut şurubu, ülkemizde özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde çokça yetişen duttan elde edilen ve sayılmakla bitmeyecek kadar çok faydası bulunan m...
Devamını Oku

Dut Tohumu

Dut tohumu, dut güzel bir meyve olmasına rağmen dut yetiştirmek çok zahmet ve emek gerektirmektedir. Dut bildiğiniz ya da gördüğünüz gibi yetiştikten sonra h...
Devamını Oku

Dut Ağacı Yetiştiriciliği

Dut ağacı yetiştiriciliği, ipekböcekçiliği yapmak isteyen kişilerin besin maddesi arayışları doğrultusunda giriştiği bir alandır. İpekböcekçiliği işinin...
Devamını Oku

Dut Sirkesinin Faydaları

Dut sirkesi faydaları, Dut sirkesi doğal şifa olarak bilinmektedir. Oldukça faydalıdır ve birçok hastalığa iyi gelmektedir. Dut sirkesi dozunda ve bilinçli k...
Devamını Oku

Dut Pestili

Dut Pestili, Eskiden kışın tüketmek üzere yaz aylarında yetişen meyvelerden yapılan pestiller kurutulur ve soğuk aylarda insanlar enerji ihtiyacını onun...
Devamını Oku

Dut Pekmezinin Faydaları

Dut Pekmezinin Faydaları, Her ne kadar kış aylarında aklımıza gelse de pekmez eski zamanlardan günümüze dek uzanan yolculuğunda pek de hak ettiği değeri...
Devamını Oku

Kırmızı Dut

Kırmızı dut, günümüzde oldukça yaygın olarak yetiştirilen ve insanlar tarafından oldukça sevilen mükemmel lezzetlerden biridir. Oldukça lezzetli olan bu muci...
Devamını Oku

Kuru Dut Faydaları

Kuru Dutun Faydaları, Dut lezzetli ve besleyici bir özelliğe sahip olduğu için tüm dünyada çokça tüketilmektedir. 5-6 metreye kadar uzama özelliğine sah...
Devamını Oku

Kuru Dut Reçeli

Kuru Dut Reçeli, Dut özellikle de yaz aylarında en bol olan ve sulu meyvelerden bir tanesidir. Dutun insan sağlığına sayılmayacak sayıda çok faydası vardır. ...
Devamını Oku

Dut Kurusu

Dut kurusu, demir içeriğiyle oldukça zengin olan dut, vücutta ödem gideren, idrar söktüren, bağırsak kurtlarına karşı savaşan bir meyvedir. Dutun tazesi ile ...
Devamını Oku

Dut

Dut, Dut, dutgiller ailesinden Morus türünü meydana getiren ağaç cinslerine verilen isimdir. Ana vatanı Çin ve Uzakdoğu'dur. Orta Avrupa, Akdeniz, İran ve An...
Devamını Oku

Kuru Dut Kalori

Kuru Dut Kalori, Kuru dut, dut ağacından toplanarak kurutularak elde edilen ve besin değeri bakımından oldukça zengin bir meyvedir. İçerdiği lif ve besin değ...
Devamını Oku

Dut Kaç Kalori?

Dut Kaç Kalori, Yüz gram dut tam 44 kalori civarındadır. Kalori miktarı oldukça düşük olan dut aynı zamanda da K, B ve A vitaminleri içermektedir. Dut ayrıca...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Dut Kürü

İbrahim Saraçoğlu Dut Kürü; herhangi bir yan etkisi yoktur. İbrahim saraçoğlu dut kürü, uygulaması gayet kolay ve basit bir kürdür. İbrahim Saraçoğlu dut kür...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dut Nasıl Kurutulur
Dut Ağacı
Dut Suyu
Hamilelikte Dut Kurusu
Dut Çeşitleri
Son Forum Konuları
İpek Böceğinde Dut Ağacının Cinsi,çeşidi?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024