Dut

Dut, Dut, dutgiller ailesinden Morus türünü meydana getiren ağaç cinslerine verilen isimdir. Ana vatanı Çin ve Uzakdoğu'dur. Orta Avrupa, Akdeniz, İran ve Anadolu'da sıcak olan ılıman iklimlerde oluşmaktadır. Dut bitkileri, 15 m'ye kadar uzanır. Hızlı bir şekilde büyürler. Gövdesi silindirik, dik ve kalın, kabuk çatlaklı ve gri ve kahve renklidir.
Tepe çapı 6 ya da 8 metre olup, seyrek ve top görünümlüdür. Kökleri etli, gevrek yapıda olup kırılgandır. Yaşı ilerledikçe kuvvetli olan yan kökler geliştirir.

Bu sebeple rüzgâra karşı dayanıklıdır. Dut ağacı yaprakları saplı, iki sıra üstüne dizilmiş, tabanı yuvarlak ya da kalp biçiminde, üst yüzü koyu, alt yüzü ise daha açık yeşil renklidir. Yaprağın yapısı çoğunlukla sivri uçludur. Kenarları ise dişlidir. Dut yaprağı sürgünler parlak sarı renkte ve hafif tüylüdür. Sürgünler kesildiğinde süt şeklinde salgı salgılar. Çiçekler, bir evcikli olup yaprakların koltuğunda ve saplı şekiller biçiminde bulunur. Çiçekler nisan, mayıs aylarında açar.

Çoğunlukla rüzgâr ile tozlaşma oluşur. Dutun erkek ve dişi çiçeği dut meyvesi çiçek sapı üstünde yer alan çiçeklerin her birinden meydana gelen meyvecikler topluluğu biçimindedir. Yumurtalığı saran çanak yapraklar etlenerek dut meyvesini meydana getirir. Meyveciğin meydana gelişine, karpellerden başka çiçeğin örtü yapraklarının da etkisi bulunduğundan, dut yalancı meyveler grubunda yer alır. Çiçeklerin ve dolayısıyla meyveciklerin üstüne dizildikleri eksen, çiçek sapı ve meyve sapı olmak üzere iki bölümden meydana gelir.

Meyveciklerin yer aldığı bölüm çiçek sapı, diğer kısım ise meyve sapıdır. Meyve büyüdükçe çiçek sapı etli bir duruma gelmekte, ancak meyve sapını meydana getiren bölüm etli yapı kazanmamaktadır. Dut ağaçlarında monoik, dioik ve erselik çiçek cinslerine karşılaşabilmekle beraber, çoğunlukla ağaçlar monoik yani tek evciklidir. Bir başka söyleyişle erkek ve dişi çiçekler ayrı yerlerde ancak aynı ağaçta bulunur. Erkek çiçekler bir zaman sonra dökülür, dişi çiçeklerde de meyve oluşur. Haziran ve temmuz aylarında da meyveler büyür. Tohum toplama mevsimi temmuz ve ağustos aylarıdır. 1 kg tohumda tohum miktarı, yaklaşık olarak 450.000 adettir.

Yani tohum küçük, açık renkli ve 1 veya 2 mm boyutundadır. Dut meyvesi 7 Dut ağacının ülkemiz ekonomisine ipek imalatından başka, birden fazla katkısı yer almaktadır. Bu sebeple dut ağacına yalnızca ipek böceği besin kaynağı gözüyle bakılmamalıdır. Dut yaprağı küçük ve büyük baş hayvanların beslenmesinde taze ve kuru yem şeklinde de kullanılır. Dalları sırık, dallarından çıkarılan kuvvetli ve dayanıklı lifler aşı, çelik ve fidan bağlama gibi yerlerde kullanılabilir.

Bunların dışında kâğıt üretiminde, çuval imalatında da duttan faydalanılır. Budamaya dayanıklı ve sert olması sebebiyle oldukça kıymetlidir. Mobilya, sandık, araba tekerlekleri ve bazı müzik aletleri yapımında kullanılır. Ayrıca süs bitkisi olarak da dut bitkisi kullanılmaktadır. 100 gram taze dut meyvesinin bulundurduğu önemli besin değerleridir.
21.01.2024 08:29:29
Dut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dut Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Dut"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dut Nasıl Kurutulur

Dut Nasıl Kurutulur, Kurutma işlemi birkaç şekilde yapılabilir. Güneşte kurutulabilir ya da meyveler ipe dizilerek kurutma işlemi yapılabilir. Dut kurut...
Devamını Oku

Dut Ağacı

Dut Ağacı; Nisan ve mayıs aylarında yeşilimsi olan renkli çiçekler açan 3-15 m boyunda, tek evcikli olan bir ağaçtır. Ana vatanı Çin'dir. Gövde silindirik, d...
Devamını Oku

Dut Suyu

Dut Suyu, dut lezzeti ve besleyici özellikten dolayı dünya genelinde çok yaygın olarak tüketilmektedir. 4-5 metreye varan ağaçlarda yetişir ve fazladan ...
Devamını Oku

Hamilelikte Dut Kurusu

Hamilelikte Dut Kurusu, Kuru dut çok yararlıdır özellikle de hamile olan kadınlar çok tüketmelidir, hamilelere doğal yoldan kurutulmuş kuru dutun faydaları s...
Devamını Oku

Dut Çeşitleri

Dut Çeşitleri, Dut çeşitleri, genel olarak dünya genelinde kuzey yarım küre de birçok ülkede yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dut ağacı birçok alanda ekonomi d...
Devamını Oku

Urmu Dut

Urmu dut; Ekşi Kara Dutu olarak da bilinen Urmu Dutu bitkisi; ağaç formunda, kışın yaprağını döken bir üzümsü meyve türüdür. Ayrıca Moğol dutu olarak da bili...
Devamını Oku

Dut Şurubu

Dut şurubu, ülkemizde özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde çokça yetişen duttan elde edilen ve sayılmakla bitmeyecek kadar çok faydası bulunan m...
Devamını Oku

Dut Tohumu

Dut tohumu, dut güzel bir meyve olmasına rağmen dut yetiştirmek çok zahmet ve emek gerektirmektedir. Dut bildiğiniz ya da gördüğünüz gibi yetiştikten sonra h...
Devamını Oku

Dut Ağacı Yetiştiriciliği

Dut ağacı yetiştiriciliği, ipekböcekçiliği yapmak isteyen kişilerin besin maddesi arayışları doğrultusunda giriştiği bir alandır. İpekböcekçiliği işinin...
Devamını Oku

Dut Sirkesinin Faydaları

Dut sirkesi faydaları, Dut sirkesi doğal şifa olarak bilinmektedir. Oldukça faydalıdır ve birçok hastalığa iyi gelmektedir. Dut sirkesi dozunda ve bilinçli k...
Devamını Oku

Dut Aşısı

Dut aşısı, bahar geldiğinde dut ağaçlarına su yürümeye başladığı zaman kalem ve yarma aşılar yapılmaktadır. Ağaçlara yaprak aşısı ise altıncı aydan başlayara...
Devamını Oku

Dut Pestili

Dut Pestili, Eskiden kışın tüketmek üzere yaz aylarında yetişen meyvelerden yapılan pestiller kurutulur ve soğuk aylarda insanlar enerji ihtiyacını onun...
Devamını Oku

Dut Pekmezinin Faydaları

Dut Pekmezinin Faydaları, Her ne kadar kış aylarında aklımıza gelse de pekmez eski zamanlardan günümüze dek uzanan yolculuğunda pek de hak ettiği değeri...
Devamını Oku

Kırmızı Dut

Kırmızı dut, günümüzde oldukça yaygın olarak yetiştirilen ve insanlar tarafından oldukça sevilen mükemmel lezzetlerden biridir. Oldukça lezzetli olan bu muci...
Devamını Oku

Kuru Dut Faydaları

Kuru Dutun Faydaları, Dut lezzetli ve besleyici bir özelliğe sahip olduğu için tüm dünyada çokça tüketilmektedir. 5-6 metreye kadar uzama özelliğine sah...
Devamını Oku

Kuru Dut Reçeli

Kuru Dut Reçeli, Dut özellikle de yaz aylarında en bol olan ve sulu meyvelerden bir tanesidir. Dutun insan sağlığına sayılmayacak sayıda çok faydası vardır. ...
Devamını Oku

Dut Kurusu

Dut kurusu, demir içeriğiyle oldukça zengin olan dut, vücutta ödem gideren, idrar söktüren, bağırsak kurtlarına karşı savaşan bir meyvedir. Dutun tazesi ile ...
Devamını Oku

Kuru Dut Kalori

Kuru Dut Kalori, Kuru dut, dut ağacından toplanarak kurutularak elde edilen ve besin değeri bakımından oldukça zengin bir meyvedir. İçerdiği lif ve besin değ...
Devamını Oku

Dut Kaç Kalori?

Dut Kaç Kalori, Yüz gram dut tam 44 kalori civarındadır. Kalori miktarı oldukça düşük olan dut aynı zamanda da K, B ve A vitaminleri içermektedir. Dut ayrıca...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Dut Kürü

İbrahim Saraçoğlu Dut Kürü; herhangi bir yan etkisi yoktur. İbrahim saraçoğlu dut kürü, uygulaması gayet kolay ve basit bir kürdür. İbrahim Saraçoğlu dut kür...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dut Nasıl Kurutulur
Dut Ağacı
Dut Suyu
Hamilelikte Dut Kurusu
Dut Çeşitleri
Son Forum Konuları
İpek Böceğinde Dut Ağacının Cinsi,çeşidi?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024